Egyéb

A „csontnélküliek”

Na persze nem fizikai értelemben, egyszerűen csak arról van szó, hogy ma én is csatlakoztam azok táborához, akik „csont nélkül” írták meg a jogosítványhoz szükséges elméleti vizsgát (theory test). Persze a vezetés még hátra van, de a kis öröm is öröm. 🙂

Jogos a kérdés: miért kell komplett vizsgát tennie annak, aki már több mint 20 éve vezet balesetmentesen? A válasz egyszerű: más ország, más szabályok.

De! Lenne egy kibúvó, ami mentesítené kishazánk polgárait az újbóli és teljeskörű procedúra alól. Ez pedig nem lenne más csak annyi, hogy a magyar illetékes hivatal felvenné a kapcsolatot az ausztrál illetékes hivatallal és kérné, hogy ugyan már, fogadják el a Magyarországon megszerzett jogosítványokat is.

Mert azt tudni kell, hogy létezik egy lista. Egy bűvös lista. Aki rajta van annak jó, aki nincs, annak nem jó. Lassan az összes szomszédos ország megtalálható ezen a listán, de Magyarország még nincs rajta. Történtek már megkeresések ezügyben, de még semmi eredménye.

Jó, tudom! Kisebb baja is nagyobb most az országnak, hogy ilyesmivel foglalkozzék. Csak úgy gondolkodom.

S hogy miért vágtam bele most, egy évvel a kiérkezésünk után? Mert szükség van az ausztrál jogosítványra. Olyan sok helyen kérik, hogy muszály megszerezni. Ha nincs ausztrál jogsid, nem vagy senki. Persze csak majdnem senki. De ha bárhol meg akarsz felelni az itt alkalmazott és úgynevezett 100 pontos személyazonosító tesztnek (mármint hogy te az vagy, akinek mondod magad), akkor elég csak felmutatni a jogsit, ami 100 pontot ér, semmi más nem kell hozzá.

Anélkül? A benzinkútnál nem tudtunk trélert bérelni, a videotékában kellett az útlevél, az albérleti szerződés, hogy ott laksz ahol, meg egy bankkártya, illetve most, a teszt előtt is ezekkel igazoltam magam. Volt olyan hely, ahol még befizetett számlákat (gáz, villany, telefon) is kellett vinnünk a legutóbbi három hónapról. Nos, azért nem mindennap mászkál az ember ennyi irattal a hóna alatt.

Ezért aztán nekifogtam. Választhatsz, hogy számítógépen, vagy papíron akarod-e megírni a tesztet. Én a papír mellett döntöttem, szerintem teljesen mindegy.

Az írásbeli két részből áll. Az elsőben nyolc, elsőbbségadással kapcsolatos ábráról kell eldönteni, hogy ki adja meg az előnyt a másiknak. Ezt meg kell mutatni a vizsgáztatónak. Itt nem lehet hibázni. Ha rontottál, kezdheted előlről az egészet, akár azonnal is. Persze újabb $25 leszurkolása után. Merthogy ennyibe kerül az írásbeli.

Ha ez megvan, jöhet a nagyobb falat, a szöveges/ábrás teszt. Itt a 42 kérdésből minimum 32-re kell a helyes választ megtalálnod, csak be kell írni, hogy a három megadott lehetőség közül, melyik a helyénvaló.

Ha ez is megvan, kapsz egy ideiglenes engedélyt a vezetéshez, ami egy hónapig érvényes. Ezalatt kell letenned a gyakorlati vizsgát (practical driving test). Ha elmulasztod, kezdheted az egészet előlről.

Érdemes alaposan rákészülni a dologra, hiszen meg kell érteni a szöveges kérdéseket, ami nem mindig egyszerű. Én az RAA (autóklub) internetes oldalát használtam, s jónéhányszor kitöltöttem a tesztet, mielőtt elmentem a vizsgára. Ha megfelelő számban gyakorlod, egy idő után már ismerősek lesznek a feladatok. Ha jól tudom összesen 320 kérdésből kell a 32-t helyesen megválaszolni. Lehet gyakorolni, sok sikert! 🙂

Ja igen! Holnap jön a „kiskerék” megfejtése!

Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük