Egyéb

A megfejtés

Bár leleményes találgatások érkeztek a feladványra, az igazi megfejtés nem volt köztük. Ne bánja senki! Izgalmas volt olvasni mindegyiket, köszönöm a hozzászólásokat.

Akkor most engedjétek meg, hogy beszámoljak a világ leghosszabb és leggyorsabb kötöttpályás autóbuszvonaláról, az O-Bahn Busway-ről, ami Adelaide belvárosát köti össze az északkeleten lévő Modbury-vel. Ez amolyan elővárosi közlekedés, s igazán kényelmessé teszi az ezen a vonalon ingázók utazását. Az elnevezésből talán kitűnik, hogy a németeknek komoly közük volt a létrejöttében.

Ahogy a képeken is látszik, az autóbuszok egy masszív, vasbeton pályán közlekednek. A pálya hossza 12 km, a buszok maximálisan 100 km/h-val tudnak rajta haladni, s higgyétek el, nem mennek sokkal lassabban. 🙂

Mire való a kiskerék? A kiskerék egy vezetőkerék, amely közvetlen kapcsolatban van a pálya betonszélével. A buszok gyakorlatilag egy U alakú teknőben közlekednek. A vezetőkerék mindkét oldalon hozzáér a teknő oldalához, ezért a sofőrnek nem is szükséges fognia a kormányt, mert a vezetőkerék szépen követi a pálya ívét. Talán még valami hidraulika hozzá is szorítja a szegélyhez, így semmiféle oldalmozgást nem enged a járműnek.

Ahhoz, hogy a buszok elhagyják, vagy ráhajtsanak a pályára, semmi sem szükséges, egyszerűen rágurulnak a normál közútról, még megállniuk sem kell. Ennek aztán meg is van a veszélye. Bár nem egy, nem kettő tábla jelzi, hogy erre az „útra” csak buszok hajthatnak rá, minden évben van néhány autós, aki vagy figyelmetlenségből, vagy vagányságból mégiscsak megkísérel végighajtani rajta. Ha szerencséje van, ez akár sikerülhet is, de a többséget daruval kell kiemelni, miután jól összetörte magát.

Ez történt tavaly év végén is, amikor – ha jól emlékszem – skót turista fiatalok próbálkoztak meg a nem veszélytelen mutatvánnyal egy mikrobuszban utazva. Egy darabig nem is volt baj, de aztán mégiscsak elakadtak, mert a kisbusz nyomtávja kisebb volt, mint a pályáé, s egy helyen szépen bepottyantak középre a buszuk egyik oldalával. Onnan aztán sehova.

Miután több órás fennakadást okozva eltávolították a roncsot az útból és megindulhatott a közlekedés, az egyik riporteri kérdésre, miszerint : „mi történt?”, csak ennyit válaszolt a pórul járt sofőr: „nem sok”.

Nos, ennyit a titokzatos kiskerékről, remélem érdemes volt várni rá!

Ezen a helyen cikket is találtok, igaz csak angolul.

Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük