Egyéb

A narancssárga zselés bonbon titka

Megoldódott a rejtély! :))

Köszönet érte Krisznek, aki mint mindig, most is azonnal lökte a helyes választ. Nekünk halvány lila gőzünk sem volt eme zselé mivoltáról. Állat? Növény? Végtermék? Passz!

Ez nem más, mint tengerirózsa, a waratah anemone. Gondoltátok volna? Ugye nem?

tengerirozsa8Úgy gondoltam, hogy érdemes pár szót ejteni ezekről a teremtményekről, mert nagyon érdekesek. Így miután már tudtam mit kell keresni, megnéztem az interneten. Tudom, hogy a mai világban mindenki mindent el tud olvasni a neten, de szeretnék pár sort szentelni neki, mert nekem nagyon tetszenek és továbbra is vannak olyan olvasóink, akik nem használnak számítógépet és ez nekik is érdekes információ lehet.

Apálykor ilyen vicces kis zselés bonbonokká – vagy ahogy Krisz nevezte gömböcökké – záródnak össze. Mikor jön a dagály és ellepi őket a víz, kinyílnak. A tengerirózsa egy planktonevő virágállatka. Közeli rokona a koralloknak, hidráknak és medúzáknak. Testhossza néhány cm-től akár több mint egy méter is lehet. A talpkorong az állatok tövénél helyezkedik el és egy cementszerű anyagot választ ki, ami a tengerirózsákat a sziklára vagy a korallra tapasztja. Az állatok a tapogatókarokon lévő csalánozósejtekkel megbénítják az áldozatot, majd a szájukhoz továbbítják a zsákmányt. A tapogatók váladékot választanak ki, ami megkönnyíti a zsákmány fogvatartását.

tengerirozsa_mozaikA rajzfilmfigura Némó is egy hasonló tengerirózsában lakott. A bohóchalak a tengerirózsák csalánsejtjei között találnak védelmet üldözőik elől. A tudósok eleinte nem tudták megmagyarázni, hogy miért nem pusztulnak el a halak a csípésektől. A biokémiai és etológiai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a halak testét fehérje alapanyagú nyálkaréteg borítja. Ez a nyálkaréteg egyrészt védelmi funkciót lát el, másrészt a közegellenállást is csökkenti. A virágállatok csalánsejtjei működésbe lépnek, ha ezzel a nyálkaréteggel érintkeznek. Viszont a virágállatok tapogatóit is ilyen réteg borítja, önmagukat védve meg saját váladékuktól. Akváriumi körülmények közt bebizonyították, hogy az anemonák (tengerirózsák) a bohóchalak együttműködése nélkül nem nyílnak ki, és a rózsa elpusztul. Szintén a halak sem maradnak életben virágállat nélkül. (forrásként a Wikipédiát használtam)

Na, ennyit mára a tudomány és technika világából. Mindig járjunk nyitott szemmel, mert sok érdekes dolgot láthatunk a természetben.

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük