Egyéb

A rózsaszín tavak

Tudom, hogy vannak Nyugat-Ausztráliában, Viktória államban és itt nálunk is. Lehet, hogy Ausztrália más helyein is előfordulnak, de azokról még nem hallottam. Márti jól tippelt, az algák a ludasak a dologban.

Én először azt hittem, hogy a vas-oxidos talaj a sekély vízben visszatükröződik, s ez okozza a rózsaszín árnyalatot. De furcsa volt, hogy vannak olyan területek, ahol több egymás melletti tó közül csak néhány rózsaszín. Na, ekkor kezdtem el gyanakodni, hogy az én feltételezésem nem helytálló. Továbbá, a látott szín nem összekeverendő Japán és Norvégia egyes öbleivel, ahol a tengervíz színe szintén vörös, mert azokat nem az alga „színezi”, hanem más szomorú esemény. Gondolok itt a tömegével lemészárolt delfinekre és bálnákra…

A mi tavaink színét egy vegyi anyag okozza, a karotin (béta-karotin), amit a Dunaliella Salina alga produkál. Ez az alga egyébként zöld színű, de karotint termel, hogy megvédje magát a Nap sugaraitól. A rózsaszín szín nyáron a legintenzívebb, mikor sekély a tó.

Érdekesség: a második világháború idején karotint adtak a tojások sárgájához, hogy a sötétsárga színnel még egészségesebbnek, még tanyasibbnak tűnjön az amúgy sápadt tojás. A mai napig mesterséges ételszínezékként használják.

Kata

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük