Egyéb

Breaking news

Sziasztok. Ismét megállásra kényszerültünk. Valaki biztos nem akarja, hogy sikerüljön ez a túra. Kezeket fel! Ki az? Port Hedland-ben vagyunk, Broome-tól délre haladtunk kb 600 km-t végig az Indiai Óceán partján. Lassan javulok. Még mindig van lázam. Ráadásul mióta bedurrant a torkom valami történt a fogammal is. Több mint 20 éve nem fájt a fogam. Lehet hogy ez a gyulladás bedurrantott valamit… Nem túl vészes, de mivel épp olyan fázisban vagyunk, hogy megint lemennénk a térképről pár napra, ezért nem merem megkockáztatni azt ha esetleg ott durranna be jobban. Holnap reggelre sikerült időpontot foglalnom. Meglátjuk mit mondanak.

Most már együtt tudok érezni azokkal, akik gyereket szültek és 3 óránként etették. Az egyik gyógyszeremet 4, a másikat 6 óránként kell szednem és el kellett csúsztatni, egyszerre nem lehet bevenni. Olyan vagyok mint egy bébi, 2-3 órákat alszom.

Itt Port Hedland-ben kivettünk egy kabint. Szombat reggelig tuti itt leszünk. Papi vigyorgó fejjel megjegyezte: ugye milyen jó a civilizáció egy hónap bush (bozót) után?!

Holnap reggelre lesznek meg a torok- és orrkenet eredményeim is. Meglátjuk hogy mi a fenét nyaltam be. Itteni idő szerint 9:40től (edelényiek adjanak hozzá 1,5 órát) lehet imádkozni értem. Amúgy az Indiai óceán partja gyönyörű. Majd holnap sebnyalogatás közben dobok képeket. Legalábbis igyekszem.

Röviden a kálváriám:
Na. Ezzel a fogammal nem volt semmi gond. Otthon voltunk júniusban, Papinak voltak fogorvos dolgai, az egyik alkalommal beugrottam én is csak ellenőrzésre ha már kint ücsörögtem a váróban. Fogdoki végig nézte. Semmi. Csinált egy panoráma röntgent. Semmi. Kicsi fogkő, azt mondja leszedi. Nekiállt és mikor a bal felső részt csinálta picit érzékeny volt. Azt mondja a röntgenen semmi, de mintha látna a két fog között valamit. Adna szurit és megfúrná. Betömte.

Na, azóta mióta be lett tömve (két és fél hónapja) a hideg-melegre elviselhetetlenül érzékeny lett. Elkezdtem speckó sensitive fogkrémet használni. Semmi. Aztán ahogy telt az idő már az édesre-sósra is. Ott tartottam, hogy a bal oldalamon nem rágtam. Eljött az ominózus hétfő. Becsókoltam a vírust/bacit. Bedurrantotta a torkom, orrom, arcüregeimet. Valószínűleg ez okozott valamiféle nyomást is a fogamon, mert most már rágáskor nyomásra is fájt. Aztán szerda éjszaka semmit nem aludtam annyira bedurrant a nyálkahártyám, ha feküdtem akkor még levegőt se kaptam. Ha a nyelvemet csak hozzáérintettem a fogamhoz már fájt. Azt gondoltam a fogam gyulladt be, ezért kerestem gyors fogdokit hogy csináljon röntgent, van e gyulladás, mert megint indulnánk kifele a semmibe jó pár napra. Mit csinálok ha ott kezd rá szórakozni?

Aki ismer tudja, nálam a fogorvos (meg amúgy minden doki) mumus. Több hónapos kutatás előzi meg hogy kinek nyitom ki a számat. Na itt nem volt idő válogatásra az isten háta mögött. Csütörtök reggel hívogattam a 3 lehetséges dokit itt. Csak úgy jutottam be pénteken hogy valaki lemondta és visszahívtak. Legközelebb hétfőre lett volna. Ki akar itt 4 napot vakaródzni?! Mondtam is a dokinak, írjál fel valami nagyon erős fájdalomcsillapitó, ha esetleg előjönne a dolog újra és kint vagyok a prérin.

Nagyon cuki férfi (!) fogdokit kaptam. Nem mondom hogy nem voltam besz@rva. Bevoltam. De, ne ítélj elsőre. Nyugdíjközeli ürge, Roger. A recepciós és a fogdoki is Dél-Ausztrál. Odáig meg vissza voltak mikor kiderült hogy mi is. Roger az Unley-i high schoolba járt és rengeteg magyar osztálytársa volt. Az 56-os menekültek gyerekei. Sorolta a nevüket. Aztán mikor meglátta a foglalkozásunkat a recepciós (photogrammetrist) fogalma sem volt mi ez. El kellett mesélni, szaladt be a dokihoz a papírral és újságolta.

A lényeg. Csinált röntgent. Nem lát gyulladást. Valószínűleg ez az egész torok-orr-arcüreg cseszteti a fogam. Annyi van hogy a tömés nagy felületű. Ha továbbra is fáj akkor nincs mese gyökérkezelni kell. A másik hogy pont ennél az egy fognál az ínyem felhúzódott mert vadul sikálom a fogkefével és kilátszik a fog teteje/gyökérkezdete. Ezt betömte. Akarom mondani, semmi fúrás, feltöltötte $375 dollárért?!?!?! Ez van. A világ végén nem csak az ivóvíz drága. A háziorvos is arany áráért vizitel. Egyes Adelaide-i háziorvosok sehol sincsenek a vizitdíjaikkal ehhez képest. De korrektül ki is van írva hogy itt azért ennyi mert.

Szóval végül is megúsztam. Rosszabbra számítottam. Kezdek jobban lenni. A fogamat majd Adelaideben újranézetem. Holnap indulunk tovább. Cél a Karinjini Nemzeti Park!

Ja. A slussz poén. Írtam hogy mennyire érzékeny volt a fogam hideg-melegre. Ha reggel kimentem és elkezdtem beszélni a kinti levegőtől már a falat kapartam. Na. Ma felkeltem. Mosom a fogam és elfeljtettem beállítani a víz hőfokát kb szájmelegre. Picit melegebb volt. Öblögetek és feltűnt hogy nem nyilalt bele. Forróbra állítottam. Jól odagurguláztam a vizet. Semmi. Mondtam Roger fogdokinak. Kért aszisztensGizitől fagyasztósprét. Rányomja. Semmi. Bakker. Előtte ha hidegebb vizet ittam féloldalasan és a nyelvem hozzáért csillagokat láttam. Nagyon furcsa dolgok történnek…

Még négy rövid vicces sztorit megosztanánk. Még a Gibb Riveren szívtuk a port, amikor az egyik gyalogtúrán egy fiatal pár megkérdezte hogy mivel foglalkozunk. Mi meg mondtuk hogy fotogrammetriával. Fogalmuk sem volt, hogy az mit jelent. Elmagyaráztuk. Erre ők: fú akkor ti nagyon okosak lehettek. Rá pár napra és több száz kilóméterrel arrébb a kempingszomszédaink ugyanezt kérdezték. Ugyanúgy fogalmuk sem volt. Mi elmagyaráztuk. Ők ugyan azt az okosságot mondták mint az előző pár. Ma a fogorvosnál a recepciós ugyan ezt mondta.

Amikor meg a gyógyszeremet váltottuk ki kedden, a gyógyszerész elkezdte magyarázni hogy mi ez, miből mennyit, stb… Mi meg reagáltunk rá, mondtuk tudjuk, ezt is, ezt is (hisz a dokival átbeszéltük, olvasni tudunk, meg valljuk be őszintén egy megfázás/influenza dologra mindenki tudja mi kell csak annyi hogy receptre adják), na erre a gyógyszerész gondolom az „okos” fejünk láttán megkérdezte: esetleg orvosok vagy gyógyszerészek vagyunk? Feküdtünk a röhögéstől. Jól adjuk elő magunkat.

Papi amúgy biztos boldog. Hétfő délután óta nem tudok beszélni, csak minimális dolgokat. Az elején a fájdalomtól, most meg elment a hangom. Na most már remélem a képek és túrák lesznek túlsúlyban és nem a nyavalyáink. Kripli banda. A Junior Tours utasai és a Kedves Blogolvasók vissza fogják követelni a pénzüket! Nem erre fizettek be!

4 hozzászólás

 • Lacko

  Jobbulást Kata! Ez a rémálmom: nyaraláson lebetegedni. Nekem minden betegség torokgyulladással kezdődik. És tudom, mindenkinek más a csodaszer, szóval nyugodtan ignoráld, de nekem a gyömbér jött be. Vágok egy szeletet reggel és napközben (akkor is ha nem fáj) harapok belőle és elrágcsálom. Idén egyik nyaralás alatt sem volt semmi bajom (ami persze lehet mázli is, de én azért a gyömbérnek tudom be).
  A leírtak alapján úgy tűnik számomra, hogy az edelényi fogdoki volt a béna, lehet, hogy ne hozzá menj majd vissza átnézetni.
  És az okoskodásról 😉 Van ilyen póló meg bögre, hogy:
  Orvos: a google találataidat ne hasonlítsd össze az egyetemi képzésemmel.
  Mérnök: a google találataidat ne hasonlítsd össze az egyetemi képzésemmel.
  Ügyvéd: a google találataidat ne hasonlítsd össze az egyetemi képzésemmel.
  Programozó: a google találataidat ne hasonlítsd össze az én google találataimmal.

  Még egyszer jobbulást és további jó nyaralást!!!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük