Egyéb

Egy nap Dömével

A héten kényszerszabin voltunk. A fél cég kénytelen volt otthon maradni, mert nem volt munka. Az elmúlt hetekben elég rossz volt az időjárás Ausztrália szerte és nem tudtuk lerepülni a munkákat. Így a feldolgozási „részleg” fényképek nélkül maradt. Ilyen az, amikor egy cég függ az időjárástól…

Mivel itt mostanában beköszöntött a tél és elég „hidegek” vannak, arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha észak felé utaznánk, ahol meleg van. Csütörtökön tudtuk meg, hogy a következő héten nem kell mennünk, kevés időnk maradt a szervezkedésre. Két úticél között vaciláltunk, de végül otthon maradtunk. Az egyik az lett volna, hogy felrepülünk Cairnsbe, és bejárjuk a környéket. De nem találtunk olcsó repjegyet Adelaideből. A másik, hogy felcuccoljuk Dömét és ismét nekivágunk az Uluru-Olgák-Kings Kanyon körnek. Igaz 2008 márciusában (úristen 6 éve!) már jártunk ott, de néha nem árt felfrissíteni a túraútvonalakat és mi visszajáró lelkek vagyunk a szép helyekre. Gyors szálláskeresés 7 napra, üzemanyag kalkulálás és dobtunk egy hátast, mert akkora összeg jött ki, hogy a családi kupaktanács elvetette ezt a hosszabb kiruccanást.

Úgy döntöttünk,  annyi szép hely van Adelaide körül, hogy az egyik napon kiruccanhatnánk valahová ide, a közelbe. Na, meg itthon is annyira feltornyosultak a teendők, hogy jól is jött ez az egy hét láblógatás. Ráadásul az idő sem kedvezett. Egész héten pocsék esős, jégesős, viharos szeles időnk volt. Nemhogy kirándulni, még sétálni sem mertünk elindulni, mert nem lehetett tudni mikor szakad le az ég.

Ebben a bejegyzésben egy olyan körtúrát mutatok be esős napokra, ami egy nap alatt bejárható autóval, úgy hogy autóból ki, autóból be az egyes helyeken. De meleg, napos időben ez egy szétszedhető túra és egyes álláspontjai megfelelnek egy-egy napos kiránulásoknak is.

Az útvonal Adelaidetől délre a Fleurieu-félsziget körbeautózását fedi le és több helyen vissza lehet kanyarodni a fővárosba ha kezdünk kifutni az időből.

Ha a téli hónapokban (júni-júli-aug) tévedünk erre kis szerencsével bálnát is láthatunk.

Ha nyáron (december-január), akkor lehetőség van meggy/cseresznye és áfonya  „szedd magad” akcióra.

Ha pedig az A13-as úton megyünk le Victor Harbor-ba vagy jövünk vissza Adelaide-be, akkor Victor Harbor-tól 17 km-re van egy helyi sajtüzem, ahol termékkostólás is van. A McCaul család 1902 óta készíti a sajtot itt. A bolt hétköznap 12-17, hétvégén 10-16:30ig van nyitva. Kedvencünk a „nudli” sajt (Cheddar Curd), ami nyikorog a fogad alatt, miközben eszed.  🙂

Majdnem elfelejtettem: Adelaide-Victor Harbor között félúton van a McLaren Vale borvidék is. Jobbnál jobb borokkal, ingyenes borkóstolással és finom forrócsokizós hellyel.

A fenti térkép nehezen olvasható, ezért beszámoztam a kitérőket.

1. Port Willunga: aranyos tengerparti falu, megér egy kitérőt. Minden év július utolsó hetében nagy mandulafa virágzási fesztivál van itt.

2. Silver Sands Beach: ide inkább a nyári hónapokban érdemes ellátogatni. Ez az egyetlen hely, ahol olyan kemény a homok, hogy sima autókkal is le lehet hajtani a tengerpartra. Jó messzire elhúzni a parton, felépíteni a „sátorfalut”, túrni a homokot, sárkányt eregetni, magunk mögött hagyni a tömeget és élvezni a végtelen szabadságot.

3.a. Normanville: aranyos tengerparti falu, ez is megér egy kitérőt.

3.b. Second Valley: a sziklák között egy kicsi, de szép, eldugott homokos öböl van. Jól lehet itt sznorkellezni. Az elágazásnál egy szépen felújított régi kőmalom áll, ami étteremként üzemel. Az esős téli hónapokban sokan járnak le ide gombát szedni.

4. Cape Jervis: innen megy át a komp a Kenguru-szigetre.

5. Deep Creek Természetvédelmi Park: Kiváló túrázásra, rengeteg ösvénnyel. A híres Heysen túraútvonal (Cape Jervis-Flinders Ranges 1200 km) egy része is itt halad keresztül. Két terepjárós útvonal is van, de rendes autókkal is be lehet jönni. A vad kenguruk állandó vendégek itt. A park mellett van a Talisker Természetvédelmi terület, ami egy régi aranybánya volt.

6. Newland Head Természetvédelmi Park: a szörfözők paradicsoma. Két helyen is le lehet hajtani a partra. Fürdőzésre nem alkalmas, mert nagyok a hullámok. Mi itt láttunk bálnát egyszer. 🙂

7. Victor Harbor: közkedvelt célpont Adelaide-ből. Szép idő esetén kicsit zsúfolt. Ha Adelaide-ben hőség van, akkor érdemes ide lekirándulni, mert itt mindig 4-5, vagy akár 10 fokkal is hűvösebb van. A Gránit-sziget körbesétálását nem érdemes kihagyni. Ha késztetést érzünk kipróbálhatjuk a lóvontatta sínkocsit, ami a Gránit-szigetre visz ki. Nekünk nem volt szívünk felülni rá, sajnáltuk a lovacskát, hogy egyedül húzza azt a sok embert. Sötétedéskor lehetőség van a szigeten vezetett pingvintúrára menni és a város bálnaleső hely is.

8. Port Elliot (és Middleton): két kis aranyos tengerparti falucska. Ha valamikor vidékre szeretnénk költözni, akkor e két falu között vacilálnánk. Nagyon tetszik. Port Elliot-ban érdemes elsétálni a lópatkó öbölbe, illetve felkeresni a parton lévő Fish&Chips-es helyet. A büfétől nem messze (Victor Harbor irányába) egy nagyon szép kis sziklás öböl van.

9. Goolwa: itt már csak terepjárókkal lehet lehajtani a tengerparti sávra. Dél-Ausztrália nagy folyója (Murray River)  is itt ömlik a tengerbe, érdemes elautózni a torkolathoz (terepjáró szükséges). A Coorong Nemzeti Park is innen kezdődik és terül el 130 km hosszan a tengerpart mellett, homokdünékkel és lagúna rendszerekkel. Goolwa-ban érdemes elsétálni az öt gátak egyikéhez, amit 1939-ben építettek, azért, hogy a folyó torkolatánál megakadályozzák, hogy a sós víz befelé áramoljon. A gát közepén rengeteg fóka szokott napozni és hihetetlen helyekre tudnak felmászni. Már-már azt hiszi az ember, hogy lábuk van. Nyáron, amikor nincs tűzgyújtási tilalom a nagy meleg miatt, akkor Victor Harbor és Goolwa között régi gőzmozdony közlekedik. A bicikli út is szép a tengerparton ezen két város között.

10. Alexandrina Cheese Company: a fent említett sajtüzem

Véget is ért a körtúra. A térképen a halvány rózsaszín szaggatott vonal egy alternatív visszafordulási út. A teljes kört Strathalbyn felé lehet bezárni. Az útikönyvek szerint Dél-Ausztrália legbájossabb városkája, szép régi épületekkel. Minden év augusztus harmadik hétvégéjén kétnapos antik és kézműves kiállítás/vásár van.

Silver Sands Beach
Silver Sands Beach: a sátorfalu
Silver Sands Beach: Papi és a sárkány
Second Valley sziklái
Second Valley kőmalom
Cape Jervis, háttérben a Kenguru-szigettel
Deep Creek Természetvédelmi Terület
Deep Creek Természetvédelmi Terület
Deep Creek Természetvédelmi Terület és a szomjas Kanga
Newland Head Természetvédelmi Terület
Victor Harbor: Gránit-sziget messziről
Goolwa, gát és az akrobata napfürdőző fókák
Goolwa, gát

Jó kirándulgatást a környéken!

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük