Egyéb

Forgalomszervezés

Ma megvilágosodtam.

Na nem azért, mert XVI. Benedek pápa éppen ezen a földrészen teszi tiszteletét, ennek sokkal földhözragadtabb oka van. 🙂

Az úgy volt, hogy éppen hazafelé tartottam a melóból, mikoris pirosat kaptam az egyik nagy kereszteződésben, bent a belvárosban. Eddig semmi szokatlan, hiszen ez nem nagy ügy, számtalanszor előfordul, mikor valaki közlekedik.

De! Álltunk ott már egy ideje, kicsit kezdett is hosszúnak tűnni a várakozás. A sor egyre hosszabb lett mögöttem, de csaknem akart szabad utat adni a lámpa. Na – gondoltam magamban – kimaradt egy zöld, de azonnal vissza is szívtam a gondolatomat, hiszen a keresztirányú forgalom sem mozdult egy tapodtat sem. Akkor meg mi a túró van? Kaki van a rendszerben?

Amikor idáig jutottam a gondolatmenetben, távoli szirénahangot kezdtem hallani, ami egyre közeledett. Kisvártatva egy tűzoltóautó robogott át keresztben előttem a buszsávot használva, ami szerencséjére üres volt.

S abban a pillanatban megvolt a megoldás! Kishíján a homlokomra csaptam, de nem akartam bántani magamat, ezért csak elismerően mosolyogtam nemlétező bajszom alatt.

Valaki szabad utat adott a riasztott lánglovagoknak, hogy minél hamarabb odaérjenek, ahol elkél a segítő kéz. Ehhez nem kell semmi más, csak annyi, hogy a kereszteződések be legyenek kamerázva, s egy hozzáértő ember az irányítóközpontban szépen nyomogassa a piros és zöld gombocskákat attól függően, merre is tart a tűzpiros locsoló. Talán még a szerencsétlenség helyszínéről is van tudomása, hogy minél hatékonyabban tudjon közreműködni.

Máskor is előfordult már, hogy túl hosszan tartott a tiltó jelzés, s mostmár emlékszem, hogy rendre meg is jelentek a szirénázó hamutiprók. Csak akkor még nem tudtam hova tenni a dolgot.

Eszembe jutott még valami, ami szintén a nagyobb kereszteződésekhez köthető.

Ahol van hely -márpedig ilyenből sok van – a kereszteződéshez közeledve kiszélesedik az út és a kettő sávból három, vagy a háromból négy sáv lesz. Szellemes és egyszerű megoldás, aminek semmi más oka nincs, minthogy minél több autót lehessen átereszteni a zöld jelzés alatt. Az, hogy a kereszteződésen átérve megszűnnek az extra sávok nem probléma, mert a cipzár elvnek megfelelően ügyesen besorolnak az autók egymás elé/mögé. Nincs tolakodás, dudálás, csak előzékeny egymást segítés. Így is lehet.

Persze Adelaide egy vidéki porfészek a maga 1 millió lakosával, ahol csend van és béke, na meg nyugalom. Mit szóltok ehhez Sydney-ben élők? 🙂

Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük