Egyéb

Indulas elotti inteznivalok

SAJNOS A SZÁLLÁSUNKON SE INTERNET, SE TELEFON (TV sincs), ÍGY ELÉGGÉ DÖCÖGÕSEN MENNEK A BEJELENTKEZÉSEINK. ELNÉZÉSETEKET ÉS TÜRELMETEKET KÉRJÜK! NE AGGÓDJATOK MIATTUNK! 🙂

Ebben a fejezetben igyekszem lezárni mindent, ami az utazás elötti intéznivalókat illeti. Tételesen a következõkrõl lesz szó:

– az összes közmûszolgáltatótól nullás számla kérése
– önkéntes nyugdíjpénztár
– magánnyugdíj
– állami nyugdíj
– TB tagság
– APEH
– ügyfélkapu
– lakásbiztosítás lemondása
– OTP-s meghatalmazás
– autó eladása
– autóbiztosítás felmondása
– bejelentkezés új lakcímre
– postai meghatalmazás
– a lakás átadása az új tulajnak.

Akkor kezdjük. Közmûszolgáltatók. Érdemes vagy korán kelni és idõben odaállni a nálunk korábban kelõk mögé, vagy készítsünk magunknak hideg élelmet és vizet, mert nem egyszerû a dolog.

Mi az elektromos mûvekkel kezdtük. Nagyjából kiszámoltuk, hogy mire átadjuk a lakást, mennyit fog mutatni a mérõóra, és ezzel az állással besétáltunk a VII. kerületi ELMÜ-höz. Mikor odaértünk, már gyanús volt a dolog. Sorszámot húztunk, 46-an voltak elöttünk. Nem volt mit tenni, bevackoltuk magunkat az egyik sarokba és vártunk. Közben kiderült, hogy mivel már nyitás elött nagyon sokan vártak az ajtó elött, egy órával korábban beengedték a tömeget.
Másfél óra múlva sorra kerültünk. Mondjuk, hogy nullás számláért jöttünk. Óraállás, egyebek, ennyit kell fizetni, kellene, mert ekkor lefagyott a rendszer. 🙁 Bõsz telefonálgatás, gondolom a rendszergazdának, eltartott pár percig a dolog. Szóval meg van mennyit kell fizetni, pénztár tölünk balra 5 méterrel arrébb, nincs ott senki, mondja a hölgy menjek, fizessem be. NEM szimpatikus úr a pénztár mögött. Mondom fizetnék. Erre õ: még nem szólítottam. Mondom az lehet, de a kolléganõje azt mondta jöhetek, meg amúgy sincs itt senki. De neki a gépén még nem jelentem meg, addig nem tud velem foglalkozni. Mire ezt kimondta, „ott voltam” a gépén… Kedves… Még annyit, hogy itt nem lehet kártyával fizetni, szerencsére volt nálunk annyi kp.

Gázmûvek. Sajna ide sem tudtunk elsõnek érkezni, 78-an voltak elöttünk, nem viccelek. 2 óra 15 percünkbe telt elintézni. Itt lehetett kártyával is fizetni, hogy odaát miért nem, ne kérdezzétek. Itt is ráhagyással adtuk meg az óraállást.

UPC. Mivel csekken fizettük, tehettük volna azt is, hogy nem foglalkozunk a dologgal, nem jelentjük be hogy elköltözünk aztán majd észreveszik, de mi szerettünk volna mindent rendben letudni. Hogy ne kelljen személyesen bemennünk, írtunk egy meghatalmazást az új tulaj nevében, hogy ha akarja, akkor majd a saját nevére átköti a szerzõdést.

Telefon. Nyilatkozat szükséges a jogviszony felmondásához. Mivel a végszámlát 8 napon belül küldik ki, azt már valaki másnak kell majd befizetnie. (lásd lakcímváltozás alatt)

Önkéntes nyugdíjpénztár. Katámnak volt, s mivel elég szép összeg is van már rajta, nem akartuk hogy elvesszen. Viszont csak 10 év után lehet hozzányúlni. Ezért mi úgy döntöttünk, hogy minden évben befizetjük a minimális díjat, így nem szûnik meg a számla. Az UNIQA-nál ez 1500 ft/hó. Aztán ha letelik a 10 év, már felvehetõ egy bizonyos összeg.

Magánnyugdíj. Majd ha nyugdíjas leszel, addig semmi. De mivel mostantól nem fizetünk be semmit, sok jóra ne számítsunk.

Állami nyudíj. Ha van már 20 éves munkaviszonyod jár, ha nincs elfelejtheted az eddig befizetett összeget. Azért ez nem semmi. Idekint (ha jók az infóink) akkor 10 év munkaviszony után már jogosult vagy nyugdíjra ha majd eléred a nyugdíjkorhatárt.

TB tagság. Nem kell foglalkozni vele, de a kártyát azért megtartjuk.

APEH. Önbevallók lettünk, így majd nekünk kell intézni a dolgokat. Az APEH fogja tudni hivatalból az új címünket, ezügyben nem kell keresni. (lakcímváltozás)

Ügyfélkapu. Az önkormányzatnál lehet jelentkezni rá, ezen keresztül tudsz pl. e-bevallást készíteni stb…

Lakásbiztosítás lemondása. Mivel automatikusan vonták a számlánkról, ezért bementünk személyesen is, és letiltottuk az OTP-nél is. Biztos ami biztos.

OTP-s meghatalmazás. Korábban már csináltunk egy próba utalást, hogy megérkezik-e a pénzünk. Megérkezett. Viszont a lakás árát addig nem akartuk elutalni, amíg nem vagyunk Adelaide-ben, és amíg nem aktiváltuk a számlánkat. Ezért megbíztuk, illetve felvettük számlatulajdonosnak Katám húgát, aki tegnap, azaz pénteken el is utalta nekünk a lakás árát.
Kicsit be voltunk tojva, ugyanis a bank négy nappal az utazás elött utalta a lakás árát de úgy, hogy ebben még egy hétvége is benne volt. Csütörtökön utalt, mi hétfõn indultunk. Az ELLA -ról van szó, itt vette fel a hitelt a vevõ.

Autó eladása. Mi az utolsó pilanatig használtuk a kocsinkat, mert kellett. A fóti CORA mellett nyílt nemrégiben egy ausztrál-cseh érdekeltségû cég, az AAAAUTO, akik azonnal és kp-ben fizetnek. Nyilván jobban jársz ha magánszemélynek tudod eladni, de ha szorít az idõ, jól jön ez a lehetõség is.

Autóbiztosítás felmondása. Jól teszed ha még aznap, miután eladtad autódat lemondod a biztosítást, mert a negyed évbõl hátralévõ összeget visszakapod.

Bejelentkezés új lakcímre. Nagy a valószínûsége, hogy még fogunk kapni hivatalos iratot innen-onnan, ezért van szükség egy élõ és elérhetõ címre. Mi a bátyámék címére jelentkeztünk be, oda érkeznek a levelek, és talán még intézni is tudnak valamit ha kell.

Postai meghatalmazás. Szükség van rá, hogy ha esetleg ajánlott, S.K. (saját kézbe), vagy más fontos irat érkezik, akkor a bátyám fel tudja venni. A postán kell leadni személyesen a meghatalmazást, és nem árt, ha mindenki ott van személyesen aki érdekelt az ügyben.

A lakás átadása az új tulajnak. Gyorsan megtörtént a dolog, elmondtuk mi hogyan használtuk a lakást, meg egyéb hasznos infót. Átadtuk a kulcsokat, majd még egyszer útoljára körbenéztünk és búcsút vettünk tõle. Hét évig laktunk benne, olyanná formáltuk, amilyennek szerettük volna, sok-sok óra munkánk van benne, nehéz volt megválni tõle. 🙁

folyt. kov.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük