Egyéb

Kirándulás Brisbane-ben

Ahogy már korábban is említettük, 4 napos kirándulást tettünk Brisbane-ben és környékén. Két héttel ezelőtt egy csütörtök esti napon indultunk a Virgin Blue egyik járatával, mely várakozásainkkal ellentétben „telt házas” gép volt. Az a sok ember miért nem ül otthon a fenekén hétköznap este 8 órakor?

Számunkra még szokatlan dolog volt, hogy az utazással kapcsolatos mindennemű ügyintézést itthonról, az interneten keresztül intéztünk. Itthon rendeltük meg a jegyeket és nyomtattuk ki magunknak, majd az utazás előtt egy nappal emilben figyelmeztettek, hogy ne felejtsünk el felszállni a gépre. Ezen felül lehetőség van itthonról is becsekkolni, ülőhelyet választani. Lehet, hogy ez már mindenhol általános dolog, nekünk még nem volt az, de éltünk a lehetőséggel.

A bő 2 órás úton semmi rendkívüli nem történt, simán suhantunk 12 km magasságban a keleti part felé. Szép tiszta idő volt Adelaide-ben és Brisbane-ben is, így megcsodálhattuk mindkét város éjszakai fényeit a magasból.

Mari és férje Sándor hősiesen várt ránk a késői időpont ellenére is, de ez a kép természetesen nem ott készült:

Róluk annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy egy éttermet üzemeltetnek Brisbane-ben melynek neve Rapszódia (Rhapsody), s az étlapon igazi magyaros ételek is szerepelnek. Így aztán ha valaki arra jár és hazai ízekre vágyik, ne szalassza el az alkalmat betérni hozzájuk. Mari 15 évvel ezelőtt érkezett AU-ba, akit én még Esztergomban ismertem meg, ahol együtt jártunk angol tanfolyamra. Azóta tartottuk a kapcsolatot, s most, ennyi idő után végre újból személyesen is találkozhattunk.

Pénteken, az első nap egyből a Movie World-ben kezdtünk, mely kb fél óra autózásra van szállásadóinktól. Megkaptuk a kis Ford Fiesta-jukat személyes használatra, így aztán már nyitáskor ott álltunk a bejáratnál, hogy feltornázzuk adrenalin szintünket. Már hónapokkal ezelőtt eldöntöttük, hogy ebbe a vidámparkba jövünk, lévén hogy itt van a „Halálos fegyver” elnevezésű hullámvasút. S mi nagyon szeretjük a hullámvasutakat! 🙂

Aztán itt ért minket a csalódás. Az a hullámvasút, amiért ide jöttünk, s amire annyira kíváncsiak voltunk, egyszer egy évben karbantartás miatt zárva van. Kitalálod?… 🙁

Sebaj, még szerecse, hogy „Superman”, mármint egy másik hullámvasút kisegített a bajból, különben bepereltük volna az egész kócerájt. Gyorsultál már 2 másodperc alatt 100km/h-ra? Még nem? Na itt megteheted! Nem sok idő a 2 másodperc, de másfélnél azt kívánod, bárcsak vége lenne már! Mi négyszer próbáltuk, mert nem tudtunk betelni vele. Mivel péntek volt, szerencsére sehol sem kellett 20 percnél többet várnunk az attrakciókra. Annyira nem volt ember a parkban, hogy a vizes hullámvasúton simán tudtunk menni két kört egymás után, mert nem kellett kiszállnunk a hajókból.

Néhány évvel ezelőtt Olaszországban, a Garda tónál kipróbáltuk a szabadesést. Tudod, mikor felhúznak jó magasra, aztán meg leejtenek. Na, az akkor nem esett jól egyikünknek sem, így aztán itt most ezt kihagytuk.

Megnéztük a Police Academy elnevezésű kaszkadőr show-t is, melyet bátran tudunk ajánlani mindenkinek. Ha ránk hallgattok, érdemes a kezdés előtt legalább fél órával elfoglalni a helyet a lelátón, mert egy igazi showman szórakoztatja a közönséget a műsor kezdetéig. Ne hagyja ki senki! Talán még jobb is, mint maga a főműsor.

Voltunk 4D-s moziban is, egy Shrek-es filmet adtak le. Hogy mi a 4 dimenzió? Leegyszerűsítve a dolgot: az 1 dimenzió a pont, a 2 dimenzió a sík, a 3 dimenzió a tér, amihez már speciális szemüveg kell egy 3 dimenziós moziban és úgy érzed, mintha részese lennél a filmnek. A 4 dimenzió pedig az, amikor a szamár eltüsszenti magát a filmben, és az előtted lévő szék simán belefröcsköl az arcodba, vagy amikor a kígyó sziszegését érzed a nyakadon, a saját üléstámládba szerelt fúvókáknak köszönhetően, aztán pókok másznak fel a lábadon, legalábbis azt érzed, illetve majd kiesel a székedből, amikor Shrek egy köves úton hajtja a szekerét. Nagy élmény, ne hagyd ki ha lehetőséged van rá. Ezt már csak azzal lehet megfejelni, amikor szagokat és illatokat is érzel attól függően, mi történik a filmben. Mert ilyen mozik is vannak, de nem itt.

Szombaton bevetettük magunkat a belvárosba. Vonattal mentünk, s az egyik kocsiban ezt a táblát kaptuk lencsevégre:

A felirat tanúsága szerint a diákok, akik kedvezményes jeggyel utaznak a vonaton, addig nem ülhetnek le, amíg vannak olyan felnőtt utasok, akik állnak. Hmmm. Vajon működik-e a dolog?

Éppen Brisbane fesztiválra készült a város, ezért nagy tömeg volt mindenfelé. Olyan ez nekik, mint nekünk augusztus 20-a. Repülős show, rendezvények, este tűzijáték.

Brisbane belvárosa majdnem U alakban követi a Brisbane folyó partját, s a várost leginkább hajóról lehet megtekinteni. Az alant látható híd a Story Bridge, mely most éppen le van zárva a forgalom elől, lévén hogy innen is lőnek majd fel petárdákat.

Érdekesség, hogy a világon összesen három hídra lehet felmászni a nagyközönségnek, egyik a Sydney-ben lévő Harbour Bridge, a másik ez a híd, a harmadikat sajnos nem tudjuk, valaki segítsen ki minket tudatlanságunkból. A hídmászás korántsem olcsó mulatság, így még ha nyitva is lettek volna, most akkor sem másztunk volna fel rá. De legközelebb nem hagyjuk ki!

Vasárnap délelőtt Gold Coast-ra látogattunk el. Igazi turistaparadicsom, már ilyenkor tavasszal is. A híres „Arany Part” 42 km hosszú, fehér homokos, pálmafás, nyüzsgő üdülőközpont.

Itt van a világ legmagasabb lakóháza a Q1 (Queensland Number One) a maga 322,5 méterével. Természetesen van kilátó a tetején, ahonnan igazán pazar kilátás nyílik a városra és Csendes Óceán partjára. S hogy valóban ez-e a legmagasabb lakóépület, arról „heves” vita folyik Brisbane és Melbourne között. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni Kropiék „Turistaként Melbourne-ben I.” című bejegyzését, s ki-ki döntse el magában, kinek is lehet igaza.

A Q1 78 emeletes, 527 darab lakosztálya van, a lift 45 másodperc alatt ér fel a tetőre, de ha szívesebben lépcsőznél, 1380 fokot kell megmásznod. Az egyik felső lakosztályban lakik az ausztrálok úszóbajnoka, Ian Thorpe is. További képeket az épületről itt találsz.

Vasárnap délután Sanyi és Mari éttermében a Rapszódiában, zárás utáni családi ebéden vettünk részt, ahol magyaros ételekkel kedveskedtek nekünk vendéglátóink, és sikerült degeszre etetniük bennünket. :-))

Hétfő. Este már indulnunk is kellett vissza Adelaide-be, sajnos ez a pár nap gyorsan eltelt, de arra még volt időnk, hogy közösen tegyünk egy rövid autós kirándulást észak felé. Útba ejtettük az Ausztrália Zoo-t is, de bemenni most nem volt időnk, hiszen az egy egész napos program lenne.

Az igazi uticélunk a Glass House Mountans, azaz az „Üveghegyek” voltak, melyek a 25 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység nyomait őrzik. A 15 darab vulkáni kúpból néhányat meg is lehet mászni, már ha van hozzá bátorságod. 1770-ben Cook kapitány adta az „üveghegyek” elnevezést a kúpoknak, mert a Yorkshire-i üvegkohókra emlékeztették:

Igazán jól éreztük magunkat, csak nagyon rövid volt ez a négy nap. Sok minden kimaradt, amiket majd a legközelebbi utunk során igyekszünk bepótolni. Az utunkról készült többi képet itt találod meg.

Papi és Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük