Egyéb

Leg… leg… leg…

Már visszafelé csorogtunk a keleti parton. Townsville magasságában jártunk mikor az építőcég írt, hogy a mai napon (2022.07.20) elplanírozták a telket, bevágták a kért támfalunkat, mehet a támfalasunk falat húzni és ha kész, megkezdik az alapozást. Így maradt 5 napunk arra, hogy elhajózzunk a Withsunday-szigetek egyikére és hazavezessünk 2534 km-t. Na, ennyi előzetes elég is, hamarosan belekezdek a Cape York-i túra blogolásába, de most nézzük a szélsőségeket.

A négy piros csillag az ausztrál kontinens – mainland – legészakibb, legdélibb, legkeletibb és legnyugatibb pontja. A narancssárga a legdélebbi pont kiegészítése, azaz Tasmánia legdélebbi pontja. Sötétkék káró minta Ausztrália legmélyebb pontja, zöld káró minta pedig a legmagasabb pont. Ciklámen kör Ausztrália gravitációs (földrajzi) középpontja. A sárga kör pedig azt a pontot jelöli, ahonnan Sydney és Perth egyenlő távolságra van közúton. Jöjjenek a képek időrendi sorban, ahogy felkerestük őket az elmúlt 15 évben.

2007-12-26 – Kimba, félúton keresztül Ausztrálián. Innen ugyanolyan távolságra van Perth a nyugati parton, mint Sydney a keleti parton közúton.
2009-09-03 – Ausztrália legkeletibb pontja, Byron Bay – Cape Byron.
2011-03-12 – Ausztrália legmagasabb pontja „szép időben”. Mount Kosciuszko (2228 m)
2011-04-22 – Ausztrália gravitációs közepe, Lambert Centre. Hogyan határozták meg? A térképészeknek, földmérőknek nem volt egyszerű dolga, mikor nekiláttak meghatározni Ausztrália földrajzi közepét. Ezt még nehezítette a kontinens mérete és a Föld görbülete is. Végül 1988-ban számolta ki a Királyi Térképészeti Társaság. Tudományos magyarázatot ne várjatok tőlem, mert a fizika és matematika nem voltak a kedvenc tantárgyaim, de tömören: gravitációs modelt használtak és segítségül hívták a matematikát, geometriát, fizikai modelleket és súlyozgattak is. Egy nagy földdarab középpontja az a pont ahol alátámasztva egyensúlyban van, mint amikor egy lapos tányért az ujjunk végén próbálunk megtartani. A zászlórúd kicsinyített mása a Canberra-ban lévőnek, ami a Parlament tetején lobog. Ettől a középponttól 11 km-re van a korábban (1930-ban) meghatározott középpont, amit Dr. Cecil Madigan geológus számolt ki úgy, hogy fémből kivágta Ausztrália alakját és egyensúlyozgatott.
2011-04-25 – Ausztrália legmélyebb pontja, Lake Eyre (-15 m tengerszint alatt), ez a tó Ausztrália legnagyobb kiterjedésű tava.
2014-12-28 Az ausztrál kontinens – mainland – legdélebbi pontja, Wilson Promontory Nemzeti Park, South Point.
2016-02-03 – Ausztrália legdélebbi pontja, South East Cape a Tasmán-szigeten
2019-09-11 – Ausztrália legnyugatibb pontja, Steep Point
2022-07-14 – Ausztrália legészakibb pontja, Cape York

Oldalak: 1 2

3 hozzászólás

  • DZoli

    Mindig mondtam, hogy érdemes titeket követni 🙂 Mi egy sokkal kisebb szigeten keressük a leg-pontokat, tehát nekünk egyszerűbb dolgunk van.

    A szárazföldi legkeletibb, a legdélibb, a legnyugatibb pontja már megvan, ehhez még hozzá vehetjük Skócia legnyugatibb pontját is, mert az itt külön számít :), ugyanis „túllóg” Anglia legnyugatibb pontjánál.
    Viszont még hiányzik a legészakibb pont (jövőre van tervbe véve), és olvasva a bejegyzést inspirációt kaptam a legalacsonyabb- és a legmagasabb pont elérésére is 🙂 Köszönöm.

    Nektek pedig gratulálok!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.