Egyéb

Mar AU-s inteznivalok

Nos, a 2007. január 31-i megérkezésünket követően másnap ideje volt nekilátni Új Világi életünk felépítéséhez. Mit is takar ez? Gyakorlatilag mindent, amit otthon lezártunk és megszüntettünk, azokat most újra meg kell kötni, illetve aktiválni kell.Egy gyors lista, mikről is lesz szó:

– bankszámla aktiválása (Westpac)

– adószám igénylése (TFN)

– egészségbiztosítás kötése (Medibank)

– mobiltelefon vásárlása (prepaid, Telstra)

– autóvásárlás (Mitsubishi Magna)

– autó regisztráció

– átírási illeték

– „kötelező” biztosítás megkötése (Fully Comprehensive Insurance)

– belépés az itteni autóklubba (RAA)

– jogosítvány megszerzése

– jelentkezés a nyelviskolába (AMEP)

– átalakítót venni a konnektorokhoz

S most lássuk a részleteket:

Bankszámla aktiválása. Mi még otthonról, interneten keresztül a Westpac-nál nyitottunk számlát, amit most aktiválnunk kellett. Egyrészt azért, hogy mielőtt az otthonmaradt „nagy” lóvénkat sógornőm utalná, biztosak legyünk benne, hogy a mi számlánkra érkezik. Ezért aztán bementünk a helyi Westpac-os irodába, és rákérdeztünk, hogy az a próbautalás $100-ról, amit két héttel ezelőtt eszközöltünk, megérkezett-e. Mivel rendben volt, megnyugodva üzentünk Katám húgának, hogy jöhet a többi. Azóta az is rendben megérkezett. Kedvesek, segítőkészek voltak mindenben.Bankkártyát is igényeltünk, postán küldik, de még nem érkezett meg, illetve kértünk internetes hozzáférést is a számlánkhoz, hogy otthonról mindent intézni tudjunk.

Adószám igénylése. Ezt otthonról nem lehet, mi megpróbáltuk, de az ismertetőben azt írták, hogy csak ha már bent vagy az országban, akkor lehet. Azt meg, hogy megérkeztél-e, egy gombnyomással kiderítik. Ha lenne már itthon netünk, nem kellett volna bemennünk a központba, hogy egy ottani számítógépen kitöltsük a formanyomtatványt. Az egészet 3 perc alatt megoldottuk volna itthonról. Az adókártyát is postán fogják küldeni.

Egészségbiztosítás kötése. Mivel nekünk a SIR vízumhoz 2 évig nem jár Medicare, (egészségbiztosítás) kötni kell magánbiztosítást, hogy szükség esetén ne menjen rá a kocsi ára egy kórházi kezelésre. Például, ha nincs biztosításod, és kihívják hozzád a mentőt, pedig te nem is akartad, az kb. $600-odba fog kerülni. (fel lehet szorozni 155-tel) Meg kell kötni, nincs mese.

Mi a Medibank-nál kötöttük a Visitors Cover Package-t (egyébként sok magánbiztosító közül lehet választani), ezen belül is 3 változat van: Basic, Essential és Optimal. Mi az Essential-t választottuk. Az okok: egyrészt a Basic nem téríti a fogászati beavatkozásokat, az Essential már igen, másrészt pedig odafigyeltünk a havidíjra is. Az Essential havi díja egyedülállóként $155.70/fő. (ha családi biztosításod van, akkor már $311.40/család)Miért lényeges, hogy egyedülálló vagy családi? Azért, mert van egy önrész, amit mindig ki kell fizetni, ha kórházba kerülsz. Ez az önrész egyedülállóként $150, de ha már családi biztosításod van, akkor már $300! Akkor is $300, ha a családból csak egy ember kerül kórházba! Természetesen, ha valaki már gyerekkel érkezik (Szilviék, Tiborék), jobban megéri neki családit kötni. Remélem érthető volt. 🙂

Mobiltelefon vásárlása. Szükség van rá itt is, főleg hogy a szállásunkon nincs vezetékes. Nekünk a két nagyot ajánlották: a Telstra-t és az Optus-t. Mi az előbbit választottuk, nagyon jó a lefedettsége.Otthon is feltöltős volt, itt is olyat akartunk, az elnevezése: prepaid. Bementünk egy üzletbe, kiválasztottuk melyiket szeretnénk, kiderült, hogy csak egy darab van belőle. Sebaj, mobiltelefon üzletből itt is Dunát lehet rekeszteni. Másik bolt, másik telefon, van belőle, remek. Ide vele. Kértünk egyből aktiválást is, gondoltuk egy bennfentes csak jobban megbirkózik vele. Aha, csak gondoltuk. A srác elkezdte az aktiválást a neten, ahogy szerintem vagy 100X csinálta már. Puff, lefagyott a rendszer. (aki hűségesen olvassa blogunkat tudja, hogy mi vonzzuk ezeket a lefagyásos történéseket)Nem gond, mondja vigyorogva a bennfentes, megy ez telefonon keresztül is. Ügyfélszolgálat felhív, rendszer beállít, mondja minden rendben, 20 perc múlva használható a kis okos. Otthon mintha azonnal rendszerbe tudnánk állítani egy új mobilt, de ha itt ez a módi, nincs mit tenni. Vettünk még hozzá 30-30 dollár feltöltést, amit majd csak akkor tudtunk volna rátölteni, ha letelik az a bizonyos 20 perc. Még annyit mondott a srác, ha 20 perc múlva sem működik, menjünk vissza. Akkor még nem volt gyanús a dolog.

Elmentünk, órákon keresztül próbáltuk rátölteni azt a 30 dollárt, nem sikerült. Vissza kellett mennünk. Miután neki sem sikerült aktiválnia, újra telefon az ügyfélszolgálatnak. Azt mondták legyünk türelemmel, ha másnap reggelre sem üzemképes, menjünk vissza újra. (?) Na, mit gondolsz? Hát persze hogy vissza kellett mennünk. Ekkor már úgy indultunk el, hogy visszakérjük a pénzünket. Mikor a srác meglátott minket, kicsit lesápadt, majd egy újabb telefonálása után kiderült, hogy a Telstra egész feltöltő rendszere összeomlott előző nap, ezért nem tudtuk pénzzel feltölteni a mobilunkat. Mi sem, meg még néhány ezer ember. Ebbe jól beletrafáltunk.A lényeg a lényeg, délutánra helyreállt a rendszer. 🙂

Autó vásárlás. Kedvenc témám. Úgy indultunk el otthonról, hogy nekünk nagy autó kell. Nem a flanc miatt, hanem mert tudtuk, hogy sokat fogunk utazni, messzebbre is, legyen hova pakolni, ha kell, tudjunk benne aludni, kényelmes legyen stb. Nem árt az sem, ha biztonságos a „kicsike”, ahogy bátyám szokta volt mondani: „egy autónak legyen 2 méter eleje, meg 2 méter hátulja”. Na ennek van. :-)Dennis hathatós közreműködésével a választás egy 3 ezres, V6-os, automata váltós, légkondis Mitsubishi Magna-ra esett. Tíz éves, 120 ezer kilométerrel, de igencsak jó állapotban van kívül-belül.. Ez a kilométer itt egyáltalán nem számít soknak. El is neveztük egyből Morgónak, mert valljuk be őszintén, egy 3 ezres, V6-os motor igencsak kellemesen tud dorombolni. 🙂

Ha nem figyelek oda a sebességre, hangos csipogásba kezd, mert egy gombnyomással be tudom állítani az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességet. Igazi vasgyúró! Külön figyeltünk arra, hogy legyen rajta vonóhorog, mert az 1 köbméterünket majd utánfutón fogjuk elhozni a kikötőből. Na meg ha belénk száll valaki hátulról, inkább ő törjön, mint mi.

Autó regisztráció. Dél-Ausztráliában NINCS MŰSZAKI VIZSGA! Érdekes ugye? Sokan vesznek néhány száz dollárért egy tragacsot, amit aztán addig hajtanak, amíg ki nem rohad alóluk, vagy a rendőr ki nem szállítja belőle. Akkor aztán vesznek egy másikat. Van viszont éves regisztráció, amit akár negyedévente is fizethetsz, vagy előre egy egész évet. Nyilván ha tudod, hogy nemsokára eladod, nem fogsz egy egész évet befizetni. Kapsz egy kis kék színű cetlit, amit ki kell raknod a szélvédőre, ebből látja a rendőr, hogy törvénytisztelő vagy-e. Mi 9 hónapot fizettünk ki előre, annak a díja: $486.

Átírási illeték. Ugyanott kellett fizetni, ahol a regisztrációt, ennek a díja: $261 volt.

„Kötelező” biztosítás megkötése. A sok biztosító közül mi az RAA-t választottuk, ez az itteni Autóklubnak felel meg. Hasonló a díjszámításuk mint otthon, sok kérdésre kell válaszolni, még azt is megkérdezte a hölgy, hogy agresszív vagyok-e. Aztán ennek alapján a gép kikalkulálja, mennyire vagyok kockázati tényező az utakon. A személyes dolgok után jöhet maga a biztosítás.

Három féle közül választhatsz:

1. Compulsory Third Party (Bodily) Insurance

2. Third Party (Property) Insurance

3. Fully Comprehensive Insurance

Az első CSAK a másik fél személyi sérülését fizeti, ha te is megsérülsz, azt már nem. Ennek díja: $105/év. A második mindkét fél vagyontárgyában okozott kárt fizeti. Emellett tűzkárt és lopás kárt is térít. (személyi biztosítás nincs benne!) Ennek díja: $373/év. A harmadik betakar mindent: személyi-és vagyontárgy biztosítás, tűzkár (bozóttűz) és lopás. Ennek díja: $515/év. Az önrész mindegyiknél $300. Mi a harmadikat kötöttük, sajnos $47 pluszt fizettünk azért, mert szerintük már túl öreg vagyok. 🙁 Így lett végül az éves biztosításunk $562.

Ezen felül beléptünk az Autóklubba is (RAA), itt is három csomag közül lehet választani:

– standard $95/év

– plus $103/év

– premium $145/év.

Mi az arany középutat választottuk, évente $103 fizetünk nekik.

Jogosítvány. Sajnos a mi kis országunk még nincs fent azon a bizonyos listán, ami alapján eldöntik, hogy szükséges-e vizsgát tennünk, vagy sem. Ezért aztán KRESZ-ből és vezetésből is be kell mutatnunk tudásunkat. Az elméletre fel lehet készülni, a netről is le lehet tölteni a vizsgaanyagot, nem hiszem, hogy aki 20 éve vezet már, annak ez komoly gondot okozna . De azért érdemes és tanácsos áttanulmányozni milyen helyi szabályokat is alkalmaznak ezen a földrészen. Az elméleti vizsgához lehet kérni ingyenes tolmácsot, bár azt hallottuk, hogy csak messziről „ugatják” a magyar nyelvet ezek a segítők.

Nyelviskola. A belváros egyik sétálóutcájában, az 5. emeleten van a helyi AMEP kirendeltsége. Már voltunk bent, bejelentkeztem tanfolyamra. Mikor mondom, hogy Magyarországról jövök, azt mondja a hölgy: ó, Magyarországon mindenkit Lászlónak hívnak. Erre én: ha mindenkit Lászlónak, akkor minden másodikat Péternek! Na erre jót derült.Még nem kezdtem el, legyünk túl minden intéznivalón, s akkor nekilátok. Jelenleg úgy közlekedünk, hogy Katám olvassa nekem a térképet, én meg hajtom Morgót. Így tudok a forgalomra is figyelni.Szóval lesz majd egy szintfelmérő, aminek alapján eldöntik, melyik csoportba is kerülök. Heti két alkalommal kötelező járni, de nagyon rugalmasan kezelik a dolgot. Lehet választani hétköznapi vagy hétvégi, délelőtti vagy délutáni órák között. Ha véletlenül arra az órára nem tudnál beülni amire szoktál, bemehetsz egy másikra is. Viszont semmi kötelezettséged nincs arra, hogy egyáltalán elkezdd a tanfolyamot. A pénz be van fizetve, ha nem jelentkezel hogy tanulni szeretnél, az őket nem érdekli. Magadra vess!

Átalakító a konnektorokhoz. Mi nem hoztunk otthonról mert azt mondták, hogy itt mindenhol lehet venni. Ez félig-meddig igaz, csak találd meg, hogy hol van az a „mindenhol”. De ezen is túl vagyunk már, s a képen láthatjátok, hogy mit is használnak az ausztrálok.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük