Megfejtés

2015. április 12. vasárnap by kata_papi

Hát nem igazán jött megfejtés a feladványra (köszönjük Krisznek, hogy nem lőtte le a poént). Talán azért, mert mindenki baromságnak tartotta a megoldást, ugye? Ki hallott már olyat, hogy a cápa tojást rak?! Ez olyan, mint a Húsvéti nyuszi és a tojás kapcsolata…

Márpedig a helyes megoldás, bármily furcsa is: cápatojás, a nem csavaros példányt néha úgy is szokták hívni, hogy a hableány pénztárcája.

Én sem tudtam egészen addig, míg nem találtunk egy partravetett példányt (aztán később több más formájú cápatojásokat is találtunk).

          SharkEggs_most

Az első képen a 2007-ben talált példány, a második képen, ahogy most néznek ki, 8 év után, kicsit aszottan.

és aki lerakja őket: Port Jackson cápa

és aki lerakja őket: Port Jackson cápa

A cápák 3 féle módon szaporodnak:

1. Vannak a tojásrakók – ez hangzik a legvalószínűtlenebbnek… Ilyenkor a magára hagyott embrió a tojásban fejlődik ki.

2. Vannak az álelevenszülők. Az anya testében nagy, szikanyaggal körbevett peték fejlődnek. Az embriót a hasához zsinórral kötődő szikzacskó tápanyagai táplálják.

3. Vannak az elevenszülők – na, erre emlékeztem én, nem a tojásra. Az anya szervezetéből a köldökzsinórhoz és a méhlepényhez hasonló szerveken keresztül jut a tápanyag az embrióba.

Ez a csavart (fúrófejre emlékeztető) tojás például a Port Jackson cápáé. Az anya igyekszik úgy lerakni a tengerfenéken, hogy kicsit becsavarodjon a homokba, mint a fúró. Majd 10-11 hónap után a kiscápák feltörik a tojás “héját” és kiúsznak. Egyes fajoknál több embrió is lehet egy tojásban, de mindig csak egy éli túl, mert a legerősebb megeszi a testvéreit. Kannibalizmus a cápák közt… Az eddig talált legnagyobb cápatojás 2m hosszú volt. Ez már egy kifejlett kölyökcápa mérete, mekkora lehetett az anya állat?

SharkEggs_3      SharkEggs_1       SharkEggs_2

Az internetről letöltött képek. Jééé, tényleg ott vannak a kis cápa embriók…

A következő “állatos” bejegyzésem Krisz tippje alapján a lugworm lesz, ami a “Szörnytár” albumban azt a homok-kaki kupacot csinálta. Már utána is olvastam, kicsit undorítóan néz ki szegénykém. De előtte még összerakok egy bejegyzést a Húsvéti 7 napos “túlélő” sátrazásunkról a Kenguru-szigeten, ami gyönyörű volt. Nem is értem miért vártunk eddig a szigettel, hisz itt van a szomszédban. Talán azért, mert az átkompolás erre a szigetre szerintem a világon a legdrágább. Közel 400 dollár 18 km-re?! Kész rablás! De megérte.

Kata


1 hozzászólás »

  1. Djarimirri szerint:

    leesett az állam. Sok természetfilmet láttam már Ausztráliáról, bár a cápákról nem igazán beszélnek. Épp ezért lehet, hogy én is furcsállom ezt a tojás-dolgot. szóval csak annyit: wow!:D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük