Egyéb

Megint rezgett a léc

Pedig már csak 11 hét van hátra. Nem lenne szerencsés ha ismét évet kellene csúsztatnunk. Tavaly júliusra lett betervezve Cape York, Ausztrália legészakibb pontja, de a covid miatt nem jött össze. A trópusi időjárás miatt csak a száraz évszak jöhet szóba, így át kellett ütemezni idénre.

Aztán március 18-án robbant a hír: az őslakosok lezárták Cape York csúcsát, nem lehet feljutni Ausztrália északi csücskébe. Még mi a franc fog előjönni? A csúcs köré terveztük az egész túrát.

A lezárás fő oka, hogy a turisták sokat szemetelnek – tisztelet a kivételnek – és a közvécék mennyisége sem elegendő. Azért az őslakosok sem teljesen ártatlanok ezügyben. Aki járt már őslakosok lakta településen és látta hogyan néznek ki az állam által nekik épített házak és a kertek, az joggal hördül fel. Borzalmas állapotok uralkodnak egy-egy ilyen helyen. Ráadásul ezekben a falvakban szesztilalom van. Mit csinálnak az őslakosok? Kimennek a városokba, kartonszámra megveszik a sört és más alkoholt. Mivel nem vihetik be a faluba, ezért a falu határában mindet megisszák, a kartondobozokat, üvegeket meg szerteszét dobálják. Úgyhogy nem csak a turisták ludasak.

Ez egy régi probléma, így nem nagyon értjük, hogy miért nincs rá már megoldás. Az ottani nemzeti parkokba úgyis van belépő, szedjenek be pár dollárral többet és építsenek ki több kukát és illemhelyet, oldják meg a szemétszállítást. Cape York és a trópusi Queensland felkapott turisztikai célpont. Készüljenek fel a turistákra. A helyi közösség és a turizmusból élők a környéken szintén nem nagyon örültek a hírnek. Mondjuk ez várható volt. A tavalyi szezont a covid miatt bukták, az ideit meg emiatt a lezárás miatt bukták volna, így persze, hogy idegesek voltak..

Na mindegy, kis csapatunk elkezdett agyalni egy „B” terven, hová is tudnánk áttervezni azt a három hetet, amit odafent töltöttünk volna.

Aztán április 1-jén, Bolondok Napján jött a jó hír. Az elmúlt hetek huza-vonája után végre eldőlt, hogy mégis megnyitja az őslakos közösség Cape York környékét. Úgyhogy fel a fejjel!  Annyi van, hogy fejenként plusz 10 dollárt kell kipréselni a Jardine kompnál majd. Reméljük ezeket a 10 dollárokat pedig a probléma megoldására fogják fordítani.

Szóval már csak 78-at kell aludni, de ne menjetek messzire, hamarosan felkerül a legutóbbi 9 napos sátras túránk bejegyzése. Úszás fókákkal/delfinekkel, homokdűnézés, tengerpartok és sok-sok művészi graffiti.

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük