Egyéb

Mesekönyv utazóknak

Pénteken megérkeztek az ausztrál útleveleink! 🙂

Kívülről semmi különös. Fekete színű. De amikor kinyitod…

Mintha egy mesekönyvet lapozgatnál. Minden egyes oldalon egy-egy ausztrál állat, vagy Ausztráliára jellemző esemény/látkép/életvitel látható. Olyan gyönyörű, hogy egyből az futott át az agyunkon, hogy kell egy másik is „tarcsiba”, amit nem piszkítunk össze pecsétekkel! 🙂

 

Összesen 7 biztonsági elem van beépítve az útlevélbe, amit az első oldalon meg is magyaráznak. Ezekből a legérdekesebb a fényképet és személyi adatokat leragasztó fólia, amire díszítő sorban rányomtatták a kengurut és emut, de ezek három dimenzióban láthatók. Először azt hittük, hogy piszkos a vadonatúj útlevelünk. 🙂

Belül az összefűzésnél minden oldalon mikroírással a Waltzing Matilda szövege van beleírva. Erről a dalról azt érdemes tudni, hogy egy népszavazás alkalmával majdnem Ausztrália nemzeti himnusza lett, csak egy kicsivel maradt el a győztestől. Itt meghallgathatod.

Továbbá ezek az útlevelek már azonosító chippel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy nem kell sorba állni és átadni egy morconavámosGizinek/Józsinak, hanem el kell húzni egy gép előtt az útlevelet, bele kell nézni egy kamerába és meg is volt az útlevél ellenőrzés, lehet tovább haladni. Már ahol vannak ilyen kapuk felállítva.

Alig várjuk, hogy az új útlevelünkkel látogassunk haza!

Kata

U.I.: Egy kis számadat azoknak, akik lassan abba az irányba haladnak, hogy állampolgárok lehessenek: az állampolgársági vizsga 260 dollár/koponya, az útlevél igénylés 226 dollár/koponya. Kettőnknek ez kb 1000 dollár volt. Viszont érdemes állampolgárrá válni, mert ha nem, akkor 5 évente kell megújítani az állandó lakosi vízumot, aminek így 5 évente van egy díja és papírmunkája. Remélem mi egy életre letudtuk a Bevándorlási Hivatal felé történő papír/formanyomtatvány/hiteles másolat/másolat másolata/stb… leadását.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük