Egyéb

Ne vidd túlzásba! :))

Nem, nem az alkohol fogyasztásról lesz szó, de még csak nem is a túlzott csoki evésről. Előbbi egyikünket sem fenyegeti, utóbbi már inkább kísértésbe hozza Katámat. 🙂

De mi is történt?

A múlt héten megejtettük a szokásos évi „őrizzük meg egészségünket” akciót, azaz elmentünk vérvételre a kedves dokinéninkhez. Szerencsére nem kell túlzásba vinnünk az orvoshoz járást, s ezt azt hiszem Dr. Goldsworthy – szép név – is érezheti, mert egyből azzal fogadott minket, hogy: ” De jó látni benneteket!”.

Kölcsönösen így voltunk ezzel mi is, hiszen mi annak örülünk, hogy évente egyszer találkozunk Vele, na meg annak, hogy még mindig rendel, nem kell másik orvos után néznünk. Ő meg annak örül, hogy látja, jó formában vagyunk és hogy újabb 100 dollárt (2×50) hagyunk ott tiszteletdíj gyanánt. Merthogy ennyit kóstál egy vizitdíj. Ennek döntő többségét persze visszakapjuk majd az itteni TB szervezettől (hivatalos nevén MediCare-től).

Szó mi szó, megérkeztek a vérvételi eredmények.

Mondhatnám azt, hogy makk egészségesek vagyunk, néhány egészen apró eltéréstől eltekintve ez igaz is. Viszont, első alkalommal életünk során olyasmi változást jeleztek a műszerek, amit alig akartunk elhinni. Ráadásul mindekettőnknél. Ez pedig nem más, mint az alacsony D vitamin szint. (?) Köznyelven szólva ez az úgynevezett „Napfény vitamin”.

Na álljunk csak meg egy szóra! Itt vagyunk a Föld egyik legnaposabb országában, ahol inkább szólnak arról a hírek, hogy második helyen állunk a bőrrákos megbetegedések terén, nem pedig arról, hogy a sápadt és hófehér bőrű emberek országa vagyunk. Egyébként szegény Új-Zélandé az elsőség, akik nem is olyan régen vették át a vezetést, ami persze egyáltalán nem jelent semmi örömködni valót.

Akkor hogy is van ez? Többet kellene a napon lennünk? Bizony, mondta a dokinéni is. Ezzel mondjuk nem is lenne gond, de ha mi kimegyünk a napra, akkor aztán beöltözünk ám rendesen. Hosszú ujjú ing, hosszú nadrág, kalap stb. Így aztán a szerencsétlen napsugarak hogyan is tudnának D vitamint termelni, ha nem tudnak a bőrünkhöz férkőzni? 🙂

Szóval csak óvatosan azzal a túlzott napozással, de a védelmet se vigyük túlzásba, mert az is megbosszulja magát. Na, most légy okos!

Mindenesetre igyekszünk változtatni szokásunkon, mert bármennyire is tűnik ártalmatlannak ennek a vitaminnak a hiánya, egyáltalán nem az!

Papi

Ui.: Ja, mellesleg 3 évesek vagyunk! :))

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük