Egyéb

Óóóóóriáááási volt, de nem büdös! :)

Titanbuzogany1

Hihetetlenül szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a mai napon lehetőségünk volt elmenni a Mt Lofty Botanikus Kertbe, hogy megnézzük a világ legnagyobb virágát. Tényleg óriási nagy volt! Köszönet érte Mártinak, aki még szombaton szólt, hogy hamarosan kinyílik és a Botanikus Kert majd megmutatja a nagyközönségnek is. Tegnap este jött is az email Mártitól, hogy ma, meg holnap látogatható. (Este 18:19-es friss infók: miközben pötyögöm ezt a bejegyzést az esti 6-os hírek bemondta, hogy a holnapi nyitvatartást törölték a nagy meleg miatt. Később meg már nincs értelme odamenni, mert 24 óra alatt elvirágzik.) Amúgy most először virágzott Dél-Ausztráliában ez a virág.

Megragadtuk az alkalmat és ma 10:30-kor leléptünk a munkahelyről, hogy megnézzük, ami jó döntésnek bizonyult! Csabival és Mónival együtt mentünk fel a hegyre. Mikor odaértünk már jó hosszú sor kígyózott az üvegház előtt. A disneylandi sorok csak halovány árnyékai voltak ennek a sornak. Sok választásunk nem volt, beálltunk a végére. Csabi elindította a telefon távolságmérő applikációját, hogy megtudjuk, milyen hosszú is a sor és elkezdtünk araszolgatni. Egy óra múlva és 700 méterrel a lábunkban végre elértünk a kapuhoz, ahonnan még 30 méter volt az üvegház. Kapunál számlálóJózsi húzta a strigulákat, hogy hány ember ment be. Mivel úgyis csak álldogáltunk a sorban megkérdeztem, hogy hol tart. A kapukat 10:00-kor nyitották meg. Mi 12:23-ra értünk oda és addigra már több mint 1600-an láthatták és szagolhatták elöttünk a virágot.

A sor fent a domboldalon a fák között kanyargott
A sor fent a domboldalon a fák között, az árnyékban kanyargott
Innen már látjuk az üvegházat...
Innen már látjuk az üvegházat. Aki szembe jön, az még csak felfelé megy a dombon… 🙂

Pár perc múlva mi is odaértünk. Kellemeset csalódtunk a szagot illetően. Ugyanis ez a virág nemcsak a világ legnagyobb virága, de a legbüdösebbnek is kellet volna lennie. Azt hittem, hogy majd ott fogunk öklendezni, szédelegni, de nem. Egyáltalán nem volt büdös. Valami enyhe szagot lehetett érezni, de az igazat megvallva, nekem fel se tűnt. És akkor most jöjjenek a képek, aztán egy kis beszámoló a virágról, ha valaki nem ismerte volna.

Titanbuzogany2

Titanbuzogany3

A titánbuzogány, másik ismert nevén óriáskontyvirág nem csak a legnagyobb, de talán a legbüdösebb virág a földön. Latin neve Amorphophallus titanum, ami lefordítva óriás torz péniszt jelent. A növénynek van egy rövidebb, új neve is: titan arum. Ezt az 1990-es évek elején David Attenborough adta a virágnak a „The Private Life of Plants” filmjének forgatása közben, mivel nem akarta a filmben a torz pénisz nevet használni. A virágot Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A növény a trópusi Szumátra őserdeiben él, sajnos máshol nem érzi igazán jól magát, így ritkán fordul elő néhány botanikus kerten kívül.

A növény fejlődése a föld alatt található kb. 70-80 kg súlyú gumóból indul. A gumó súlya az évek során elérheti a száz kilógrammot is. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják. Az első virágot 7-10 év után hozza. Vannak fajok, amik az első virágzás után újfent 7-10 év múlva virágoznak és vannak olyanok is amik 3 évenete. A virág naponta 2-5 cm-t nő. Végső állapotában a fejlett virág súlya elérheti a 7-8 kg-ot is, átmérője az 1-1,5-2 métert, magassága a 3 métert is. Igazi rekord a botanika világában. A titánbuzogány levél nélküli állapotában virágzik és csupán 24-36 órán át tart. Nyíló virágok egyébként is nagyon ritkán láthatók, mert csak kb. háromévente egyszer mutatják meg szépségüket.

Virágzás után a gumóból kihajt egy levél, amely később egy kisebb fa magasságát éri el. Ezután a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán több kisebb levél nő ki. Az új lomb 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Minden évben az elfásult levél elhal, és a következő évben új levél nő a helyébe. Termése piros színű bogyó.

Internetről összeszedett fázisok: gumó, bimbó, virág, termés
Internetről összeszedett fázisok: gumó, bimbó, virág, termés

Átható bűze több hetes döglött hal vagy egyéb állat szagára emlékeztet és már 3 km távolságból is érezhető. A növényt különleges szaga miatt sokáig emberevő növénynek hitték a helyiek, így senki nem mert közel menni hozzá. A bűzzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat és egyben el is riaszt vele sok kártevőt, így az embert is.

Meglepő, de ennek a különleges növénynek több ismert rokona is van, hisz a kontyvirág félék családjába tartozik. Ilyen a kála, könnyező pálma, sőt a jól ismert vitorlavirág is.

Örülünk, hogy láthattuk ezt a gyönyörű természeti különlegességet.

Kata

Friss info: Tegnap este a hat órási hírekben bemondták, hogy a mai nap már nem látogatható, mert teljes tűzgyújtási tilalom lesz, ami itt azt jelenti, hogy ilyenkor a tilalommal érintett parkok bezárnak. Így duplán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy láthattuk. Akik lemaradtak róla, ne keseredjenek el, mert üvegházasJózsi elárulta, hogy lent, a városban lévő botanikus kertnek is van két ilyen virága. Azok a virágok 7 évesek és ebből az következik, hogy 1-2 éven belül virágozni fognak. Kiderült az is, hogy tegnap hány ember volt kiváncsi a „büdi” virágra. Négyezer! Nem gondoltuk, hogy ennyi embert mozgat meg egy virág.

3 hozzászólás

 • DZoli

  Meg vagyok elégedve, mostanában elláttok olvasni- és nézegetnivalóval 🙂
  Nekem erről a virágról egyik régi kedvenc filmem, a „Dennis a komisz” jutott eszembe. Gondolom láttátok annak idején. Ott még rövidebb ideig virágzott az illető növény.

  Emellett ezúton kívánok boldog új évet, ha lehet, egy kicsit hűvösebbet. Nálunk 10-16 fok van nappal, de itt most van tél. Nyáron meg akár 22-24 fok is van néha…

  Sziasztok.

  • Kata

   Igen. Pontosan. 😀
   Nekünk is egyből az a vicces jelenet ugrott be a „Denisz a komiszból”. Jót röhögtünk az egyezésen és bele is akartam írni a bejegyzés végére, de mire odaértem elfelejtettem. Így kimaradt. Ez van. Akinek nincs esze, legyen notesze…

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük