Egyéb

Szösszenetek

Eszembe jutott néhány dolog, ami érdekes lehet, gondoltam megosztom Veletek. 🙂

Kezdjük a benzinárral. Itt Ausztráliában az átlagautós a 91-es oktánszámú ólommentes benzint használja, ez a legolcsóbb üzemanyag a gáz után, s ezt veszi a többség. Természetesen kapható a 95-ös és a 98-as is, de ezek már amolyan prémium márkának számítanak. Persze, ha a gyártó előírja a magasabb oktánszámot a sokhengeres, nagy lökettérfogatú motorokhoz, akkor a drágábbat érdemes megvenni. Gondolok itt a V6-os és V8-as szörnyetegre, mert azokból bizony itt nincs hiány.

Jelenleg a benzinár itt is magasnak mondható, Adelaideben $1.40 körül mocorog mostanában. Azért nehéz mondani egy pontos árat, mert heti szinten változhat és változik le és fel akár 20 centet is, de mostanában inkább felfelé. Emlékszem, hogy megérkezésünk után egy-másfél évvel volt olyan időszak, amikor 99 centet kellett fizetni egy literért, ami sajnos azóta sem fordult elő. Ebben a táblázatban látható, hogy 2008 augusztusa és decembere között volt ez az olcsóság, amikor drasztikusan csökkent a benzinár az egész kontinensen. Hogy a világ többi részén ez hogy volt, azt majdcsak megmondja nekünk valaki. 🙂

Folytassuk evéssel, főleg magyar vonatkozású dolgokkal. Nagy szerencsénk, hogy van egy üzlet itt Adelaideben, a Gaganis, feltehetően görög cég, ami nemcsak saját termékeket forgalmaz, hanem begyűjti szinte az egész világról azokat a kuriózumokat, amik egy adott országra jellemzőek. Így tudunk mi is hozzájutni ezekhez az otthoni ízekhez:

 • piros arany (édes és csípős)
 • gulyáskrém (édes és csípős)
 • akácméz
 • Univer mustár
 • Univer torma
 • káposztával töltött almapaprika
 • vecsési káposzta
 • erős Pista
 • édes Anna
 • pirospaprika
 • Sió gyümölcslevek …

Így aztán , ha valami hazaira vágyunk, csak be kell nyúni a „spájzba”.

Együnk tovább. Van egy, valószínűleg lengyel hentesüzlet hálózat, a Standom, ahol nagyon finom csabai-és debreceni kolbászt, parízert, füstölt csülköt és számtalan felvágottat lehet kapni. Ők valami miatt debrecininek írják a debrecenit, de valószínűleg csak elírás lehet a dologban. Egyszer talán majd felvilágosítom őket. Tőlük vettünk két hete zsírszalonnát is, hogy töpörtyűt süssünk, s szerintem nem kell szégyenkeznünk az eredmény miatt. Megéheztetek már? 🙂

Kicsit más, de ebben a hentesüzletben történt néhány hónapja. Éppen vásároltunk, amikor belépett egy 30-as srác. Meghallotta, hogy magyarul beszélünk egymás között, ezért odajött minket üdvözölni. Egyébként egyáltalán nem ritka dolog magyar szót hallani ebben a hentesüzletben.

Szóval, miután kölcsönösen üdvözöltük egymást és lefutottuk a kötelező tiszteletköröket, ismeretlen honfitársunk a lényegre tért. Mármint hogy szerinte ez volt a lényeg:

Ő: Nem láttalak még benneteket a magyar házban! (kettő biztosan van)

Mi: Nem, mert nem járunk. Egyszer voltunk évekkel ezelőtt, de akkor úgy gondoltuk, hogy elég is volt.

Ő: De nem látlak benneteket a templomban sem!

Mi: Ez így van, mert oda sem járunk.

Ő: Miért? Kommunisták vagytok?!

Mi van? Itt egy pillanatra megfagyott a levegő körülöttünk, bár szerintem nem is csak egy pillanatra, mert egy darabig köpni-nyelni nem tudtunk. Már nem is emlékszem pontosan hogyan, de nagyon gyorsan köszöntünk el attól a fiatalembertől, akit akkor láttunk életünkben előszőr, s remélem utoljára is. Máig nem tudjuk hova tenni a dolgot, de azért a költői kérdést feltenném: „Miért is nem járunk a magyar házba?”

Megint más. Számunkra meglepő, de lépten-nyomon találkozunk olyan termékkel, árucikkel, étellel, amik Magyarországon készültek. Most persze csak azokra gondolok, amiket nem az erre szakosodott üzletekben lehet kapni. Álljon itt egy felsorolás a teljesség igénye nelkül.

– Gyufa. Az a hosszú fajta, amivel a gázos sütőket be lehet gyújtani.

– Papírdoboz. Az Ikeában vettük, olyan színes csíkos.

– Kézmosó adagoló. TORK gyártmány, amit falra lehet szerelni

– Izzók. A házban, amiben lakunk Magyarországon készült, General Electric izzók világítanak.

– Meggybefőtt. A Woolworths-ben vettük, Always Fresh márkanév alatt.

– Kéziszerszámok. A Bunnings-ban vettem őket. Bosch sarokcsiszoló és rezgőfűrész.

-Gofri. A Coles-ban vettük, ez volt a legnagyobb meglepetés számunkra. 🙂

Mára ennyit, mindenkinek Boldog Nyulat Kívánunk!

Papi

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük