Egyéb

WA trip –> 14-20. nap (Days 14-20)

Sziasztok. Hét napja nem jelentkeztünk a szokásos útibeszámolóval. Leválogattam az elmúlt időszakra kb 50-60 képet. Kivégeztük Kimberley-t. Mondhatom hogy 90%-ban mindent láttunk. Örülünk, hogy túl vagyunk rajta. Ahogy korábban említettem nagyon rossz volt az út minősége. 660 km hosszú a Gibb River Road, voltak olyan szakaszok ahol csak 40-50 km/órával (néhol 60-70 km/ó) tudtunk haladni.

Nagyon mély korrugáció. A nagy sebesség se segített.

Nekünk úgy jött le, hogy ez az út amolyan “El Camino” lehet a nyuggereknek. Igaz szervezett túrával jöttek, de nagyon keményen lenyomták a gyalogtúrákat, botokkal. Hetven és a feletti korosztály.

Amúgy nem csak az út minősége volt a gond. A por. Az nagyon durva volt. A hintőpornál finomabb por lepett be mindent. Mindig lebegett a levegőben. Fulladoztunk. Gyalogtúrákon 10 méterre kellett lemaradnom papitól hogy kapjak levegőt mert annyira felkavarta. Borzalmas volt.

A Kimberley-ben rengeteget gyalogoltunk. Hasadékok, szakadékok, szűk völgyek, vízesések (amik többnyire szárazak, mert most a száraz évszak van), vízgyűjtő medencék és sziklarajzok vannak. Ja és rengeteg krokodil. Ja. Kimberley-ben még vannak a törésvonal mentén feltörő hőforrások is, amikben lehet fürdeni.

Voltak azért olyan patak átkeléseink, amiben még volt víz. Az egyik ilyet nem mertük bevállalni. Kb 80-100 méter hosszú volt és mivel aznap reggel mi voltunk ott egyedül, ezért nem mertük bevállalni. Nem tudtuk milyen mély. Tegnap megtudtuk hogy kb Junior ajtajának a feléig ért volna. Az ajtaján az ablak alatti részt értem. És azt is mondták a kempingszomszédaink hogy ők is csak azért merték bevállalni mert egy csapathoz csatlakoztak. Ja és átkeléskor jobbra kellett tartani mert bal oldalon mélyedések voltak.

Jöjjön a térkép hogy hol is jártunk az elmúlt 7 napban. A szivárvány színei (sárga-narancs-piros-lila-kék-zöld) jelölik a napokat. Volt ahol két éjszakát töltöttünk. Ma már Derby-ben vagyunk és a 6561 km-nél járunk. Gyönyörű helyeken jártunk. Csak el kell jutni ide és gyalogolni is kell a látványért. Sajnos nem jön házhoz. De megéri!

Days 14-20 —> rainbow colours: yellow, orange, red, purple, blue, green

A 17-dik napon bekövetkezett az, ami benne van a pakliban. Egy defekt. Papi élete első defektje. Hosszan végig hasadt, nem javítható.

Szállítunk két “rettegés-fok” növelő képet is. Jól nézzétek meg a képet. Na ki látja? Eláruljuk, hogy kb 3-4 méter hosszú…
Na most már látjátok? Ott! Egy sósvízi krokodil. Nem mentünk közel hozzá.
A másik meg ott bújik meg a fű között. Nem tudjuk sajnos, hogy milyen fajta és azt sem, hogy mérgező e.

Kezdünk megcsömörleni… Itt nem állat vagy vadasparkban vagyunk. A szokásos gyalogtúra alkalmával ezt láttuk. Akár oda is sétálhattunk volna, de nem akartunk. Hirtelenjében 79-et számoltam össze, de ennél több volt, mert azon a partoldalon is napoztak ahol álltunk.

El Questro, Saddleback Lookout

El Questro, Banko’s Lookout

útban az Emma hasadékhoz (Emma Gorge)
Az Emma hasadék. Papival szemben van a vízesés, ami most csak csordogált.

Nyugodtan lehet benne fürdeni. Elvileg csak egy édesvízi kroki van benne, de azt mondták a recepción hogy ha nem piszkáljuk ő sem bánt…

Háttérben a Cockburn Ranges
A Manning hasadékhoz (Manning Gorge) először egy tavon kell átúszni, cuccot a hordóba és áthúzni majd 5 km-t gyalogolni. Amúgy egy kis kerülővel az átúszást gyaloglással ki lehet váltani.

A hasadék végén egy nagy tó (waterhole) van vízeséssel (ami most száraz volt). A tóban lehet fürdeni. Kis szerencsével megtaláljuk a sziklarajzokat is.

Manning Gorge (hasadék) végén az egyik tó.
És a másik tó. Papival szemben lévő fekete lépcsős sziklára képzeljük oda a zubogó vízesést.
Nagyra nőtt…
Bell Gorge (hasadék) az egyik nagy kedvencünk. Jobbra zubog le a vízesés. Most csak csordogált. Azok a hangya méretű emberek ott lent fürdőzők.

A vízesés tetején lévő medencében és lent is lehet fürdeni. Gyönyörű volt!

Bell Gorge. Ott ülök a szembefal szélén méretaránynak.
Bell Gorge

Most épp nem béka volt, hanem egy gekkó. Megtanultam a 10 évvel ezelőtti Darwin-i túránkon hogy mielőtt leül az emberfia alkotni előtte lehúzza a budit es megnézni mi forog benne.

A következő képek egy 350 millió éves korall-zátonyt mutatnak. Olyan mint a keleti parton a Nagy-Kotallzátony. Két kilóméter vastag, jelenleg a felszinen kb 50-100 méter magasra van kint és kb 700-1000 méter széles. Az egyik nemzeti parkban végig lehet sétálni mellette, a másik parkban 750 méter hosszú alagutat (barlangot) mosott ki a patak benne, aminek a közepe be van szakadva. A harmadik parkban pedig hajótúra visz egészen közel ehhez a ritka képződményhez. Teljesen odáig meg vissza voltunk. Nem tudtunk betelni vele.

Papi most halad át a 350 millió éves korallzátonyon.
Még mindig a korall-zátony. Én majdnem bekönnyeztem a látványtól.
Tele van ősmaradványokkal. Ez pl egy tintahalra hasonlitó állat volt (Nautilusz).
Korall-záááátony!!! Papi egy kiszáradt folyómederben áll.
Ez volt az ősi (35ö millió éves) Kimberley-i korallzátony. Derby-től Kunnamurra-ig húzódott.
A korall-zátony tövében rengeteg repülő kutya azaz gyümölcsevő denevér volt. Remélem repülő kutyának hivják magyarul, de lehet tévedek. Javitsatok ha tudjátok.

Csak úgy mellesleg megjegyzem: Indiana Jones második része, mikor mennek fel a kastélyhoz… tisztára az az érzésünk volt a sok zajos denevérrel.

Egy érdekesség. Lakótelep… nagyítsatok bele!
Ilyeneket kellene látnotok, de rengeteget. Nem tudjuk milyen állat lakik benne. Lehet, hogy szú?
Irány a 750 méter hosszú barlang a korall-zátonyban.
Tunnel Creek Nemzeti Park
A barlang közepén lévő beszakadás
Rengeteg kroki volt a barlangban. Ráadásul térdig érő vizes átkelések is voltak az utolsó 100 méteren. Krokodilokkal. Na a végét mi passzoltuk.
Jöjjön a hajótúra a korall-zátony lábánál. Mákunk volt, össz-visz 10-en voltunk a ladikban. Az előző turnusban egy teljes buszos brigád volt.

A tökéletes nyugalom. Melyik az ég és melyik a víz?
Tükröződés…
Egy hosszú nehéz nap után a jól megérdemelt vacsi. Nincs ám luxus. Ez van.
A Fitzroy folyón a régi átkelő. Ez a folyó esős évszakban 10 méter magas vízszinttel árad.
És az új híd
Az oszlopon vannak a különböző évek árvíz szintjei.
Ha belenagyítotok akkor láthatjátok hogy 1993 és 2002-ben a tető felett két méterrel volt az árvíz szintje!
Derby-ben az 1500 éves börtön boab fa. (Derby, 1500 years old prison boab tree)
A legbarátságosabb boab fa összeborult egy gumi fával (The friendliest boab tree with a gum tree)
Naplemente Derby-ben egy őslakos szoboralkotással. Látjátok ugye hogy ez egy arc?

Amúgy Derby-ben van a világon az egyik legnagyobb apály-dagály szintkülönbség. Dagálykor 11 métert emelkedik a tenger szintje.

Egyenlőre itt a 20-dik nap vége. Holnap elérjük Broome-t, ahol elvileg 3 éjszakát leszünk mert csak hétfőre sikerült befoglalni a túrát a vízszintes vízesésekhez. Addig csalinkázunk Broome körül. Nem hiszem hogy unatkozni fogunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük