Egyéb

Ausztrália csúcsa

Már csak hetet kell aludni és indulunk! Meghódítjuk Ausztrália legészakibb pontját, így ezzel meglesz az utolsó „leg”-ünk is. Azaz legdélibb, legkeletibb, legnyugatibb, legmélyebb, legmagasabb és LEGÉSZAKIBB pontja Ausztráliának.

Azt hittük soha nem indulunk már el. Tavaly ilyenkorra lett betervezve ez az út, de a kovid közbeszólt. Reméljük a tegnap Sydney-ben kirobbant gócpont nem duzzad túl nagyra. Egyelőre úgy néz ki, hogy csak 6 fertőzött van, de a queensland-i határ a Sydney-i és Melbourne-i lakosok számára zárva van. Ismét rosszkor időzített a vírus, pont iskolaszünetre, amikor rengetegen utaztak volna fel északra. Nagyon bízunk benne, hogy vége lesz már egyszer ennek az őrületnek.

Kis csapatunk (Tehén és Döme Jr.) már két túra-egyeztető megbeszélést tartott. A fiúk elkezdték felkészíteni az autókat a vizes átkelésekre. Mi nem olyan autókkal megyünk, amit csak erre az útra vettünk, hogy „szétcsapassuk”, ahogy egyesek csinálják. Az Old Telegraph Track-en szeretnénk végigmenni, de ha úgy alakul, hogy egy-egy átkelést túl rizikósnak tartunk, akkor igénybe fogjuk venni az elkerülő utakat, mert abból nincs hiány. Akit érdekel csak üsse be a youtube keresőbe, hogy „Gunshot Creek” és nézze meg, hogy milyen patakátkelések fordulnak elő.

Szóval mindenki bedobta a közösbe, hogy mit szeretne megnézni útközben. Aztán Tamással ketten összeültünk és nagyjából letisztázuk, hogy mikor, hol éjszakázunk, merre haladunk és mit nézünk meg. Igyekeztünk mindenki kedvére tenni. Három hét nem sok idő, rendesen be kellett osztanunk.

Gábor és Szilvi a három hét leteltével Cairns-ből visszarepül Adelaide-be, hogy ne legyen olyan sok iskolai hiányzása Gábornak, mivel az iskolaszünet csak két hét. Mi és Tamás meg 4-5 nap alatt autóznánk vissza. Benne van a pakliban, hogy kettéválunk, de ezt a kovid dönti el. Ha nincs Brisbane-ben gócpont, akkor mi Papival Brisbane-n keresztül jövünk haza, ami 1000 km-rel több, Tamás meg egyedül átvág a Queensland-i outback-en. Igy neki megfeszítve 3 nap, de inkább 4 nap lesz a hazaút. Nekünk meg legjobb esetben is 6 nap, mert Brisbane-ben meglátogatjuk az egyik kedves ismerősünket.

Ezen a térképen narancssárgával felskicceltem a tervezett útvonalunkat. Biztos lesz eltérés és biztos lesz csúszás a napokban, de a végén Cairns előttre maradt 2-3 nap tartalékba, ami az esetleges csúszást fedezi. Ha összehasonlítjuk a korábbi Nyugat-Ausztrál-os túránkkal, látszik, hogy szinte majdnem ugyanannyit fogunk menni. Csak arra 9 hetünk volt, erre pedig szűk 4 hetünk lesz. Nem lehetetlen, de könyvet nem rakunk be, mert csak az előszóig jutnánk.

Cape York tervezett útvonala narancssárgával (a fekete kukacok korábban megtett túrák)

Egy kis ízelítő a látnivalókból. Dinoszaurusz lábnyomok, Cobold-hasadék csónaktúra, a világ legnagyobb láva alagútja, világörökség részét képező őslakos (Quinkan stílus) sziklarajzok. OTT (Old Telegraph Track) 18 db patakátkelése, a 18-dik csak komppal járható. Második világháborús repülő és radar roncsok. Trópusi esőerdő, vízesések és remélem sikerül vadon élő kazuárt látni. Az esély erre elég nagy, mert rengeteget fogunk vadkempingezni. Első számolatra 11-12 000 km-t fogunk megtenni. És igen, lesz róla blog bejegyzés.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük