Egyéb

Keresztünk a Bigpond

Egy felmérés szerint a megkérdezett emberek többsége a hűtőszekrényt hiányolná legjobban a mai kor vívmányai közül. Ebben van is valami igazság, mint ahogy abban is, hogy lehet Internet nélkül élni. Nem egyszerű, de lehet.

Elérkezett az idő, hogy beszámoljunk az elmúlt 3 hónap fő eseményéről, azaz milyen szar az élet internet nélkül. Már most elnézést kérek a néhány, nyomdafestéket nem tűrő kifejezés miatt, de így kerek a történet!

Legurítottam két felest mielőtt billentyűzetet ragadtam, mert újraélni ezt nem könnyű és nem szeretnék minden sorban b..meget és q…va….nyádat használni.

A történet nagyon hosszú lesz (elvégre 3 hónap az 3 hónap), akit nem érdekel, az most hagyja abba az olvasást. A szereplők nevével mindenféle egybeesés a véletlen műve (előre elnézést kérek a Gizelláktól és a Józsefektől), viszont a cégek VALÓSAK és nevén vannak nevezve!

Szereplők:
Kata (és az agyvérzés), Papi (a türelmes)
Gizi, Józsi – Telstra és Bigpond telefonos ügyfélszolgálat emberei
Toby, Scott (valós személyek) – Bigpond emberei
Bigpond – internetszolgáltató (vagy nemszolgáltató)
Telstra – telefonos cég (otthon a Matáv megfelelője)
Internode – új internetszolgáltatónk !!! :))

Szeptember 5-én visszaérkeztünk Magyarországról és egyből elkezdtünk új albérletet keresni (házat kerttel). Meglepetésünkre elég hamar találtunk a munkahelyemhez közel, elfogadható áron egy újépítésű kertes házat (ikerház egyik fele). Akkor még nem sejtettük, hogy ez lesz a vesztünk. Választhattunk: 6A vagy 6B. Mi rövid tanakodás után a 6A-t választottuk, bár valószínűleg a 6B-vel is ugyanennyit szívtunk volna vagy még többet.

Na, 6A lett a mi kis birodalmunk. Ügynökbácsi mondta: szeptember 22-én vehetjük át a kulcsot. A korábbi háziúrnak azt mondtuk, hogy szeptember 29-ig maradnánk. Így maradt egy hét átfedésben, ami alatt Papi és Morgó átcuccoltak az apartman házból a kertes „paradicsomba”. Nekem az a feladat jutott, hogy telefonon felhívjam a szolgáltatókat (villany, gáz, telefon) és bezáratom a Henley Beach-i számlákat szeptember 29-vel, illetve mindegyiknél nyitattok újat az új címre.

Tudni kell azt, hogy itt, Dél-Ausztráliában a szolgáltatóknak NINCS ügyfélirodájuk! Telefonon kell mindent intézni. Ez számunkra kicsit furcsa volt, mert otthon ugye, ha gond volt, akkor az ember elment (pl: Elmű) hajnalban, húzott egy sorszámot, állva a tömött ügyfélirodában várakozott legjobb esetben délig, mígnem sorra került, majd letépte az éppen ott ülő Gizi fejét és addig nem tágított míg meg nem oldódott az ügy. Itt nem így van. Gizi fejét nem lehet elérni, sajnos.

Kezdetben jól működött ez a rendszer, még tetszett is. Emlékszem legelőször egy hét alatt minden tyúkbelet és egyéb cseppfolyós és gáz halmazállapotú cuccost bekötöttek az apartmanba és nem kellett mást csinálnom csak felemelnem a telefont. Nem kellett formanyomtatványokat kitölteni, mindent telefonba olvastak be, nekem csak igeneket kellett mondani (de azért figyelni kell mire mondasz igent).

Kanyarodjunk vissza az internethez. Anno mi próbáltuk leszűkíteni a szolgáltatók számát és úgy voltunk vele, adja az az internetet aki a vonalas telefont is. Mert akkor egy helyen van, nincs vele semmi gond, ha mégis akkor meg csak egyvalakit kell cseszegetni. Itt követtük el az első hibát. Telstrát felhívtam közel két évvel ezelőtt (mobilunk is Telstra) és megkérdeztem milyen konstrukciókkal ad internetet. Szó szót követett és behúzták az igen gyors internetet. A számla mindig a Telstrától jött, ami tartalmazta a vezetékes telefon díját és az internetet is. Minden szép volt egészen szeptember 22-ig.

Szeptember 22. hétfő

Azon a szent napon felemeltem a kagylót és tárcsáztam a Telstra számát. Miután a gépnénivel nyomkodtam a megfelelő gombokat 5 perc után el is jutottam a húsvér ügyintézőhöz.

-Mondom Gizinek: számla becsuk 29-től és nyissunk újat mától erre és erre a címre, illetve felhívtam a figyelmét, hogy teljesen új építésű a ház (az ügynök mondta, hogy ezt is mondani kell)
-Erre ő: a vezetékes telefont meg tudja csinálni de az internetet nem.
-Mondom: Tessék? Én anno a Telstránál nyitottam mindent épp azért, hogy… és itt egy kicsit erősebben markoltam a telefont, pedig akkor még sehol nem voltunk.

Adott egy másik telefonszámot, ahol a BIGPOND internetszolgáltatót kellett felhívnom, hogy átirányíttassam a netet, merthogy anno kétéves szerződést „írtunk” alá, amiből még hátra volt 6 hónap. Ha hamarabb szakítjuk meg büntit kapunk és perkálhatunk. Ezt nem akartuk, mert nagyon meg voltunk elégedve az internet sebességével.

-Kis idő múlva azt mondja Gizi: akkor itt van az új telefonszám, és már diktálta is az új vezetékes számunkat.
-Húú, mondom ez aztán ám a sebesség (aztán később ugyanilyen sebességgel estünk pofára).

Tárcsáztam a BIGPOND internetes cég számát és hosszas várakozás után Gizi bejelentkezik. Kezdtem a kályhánál: nevem, melyik államból telefonálok (ez fontos!), majd születési dátum, mit szeretnék, honnan-hova tegyék át.
-Gizi: újra megkérdezi a címünket.
-Mondom: sziksz éj sztyuárt sztrít (6A Stuart Street). Mivel nem kérdezett vissza úgy vettem, hogy felfogta és sikerült a számítógépébe bepötyögnie.
Mondta, hívjam akkor újra, ha lesz már vezetékes telefon a házban és akkor megcsinálják az internetet is.
Úgy voltam vele, hogy egy hét nem a világ.

Szeptember 22-én kulcs átvéve, hurcolkodás, majd 29-én végleg beköltöztünk. Telefon még sehol. Olyannyira, hogy egy-egy lyuk volt a konyhában a falon és az egyik hálószobában, ahonnan csak kék kábelek lógtak ki. Gondoltuk, hogy ezek csak a telefon zsinórjai lehetnek!
Agyam picit elborult.

Szeptember 29. hétfő

Hívom Telstrát, hogy nem működik a telefon, mert még dugaljam sincs amire dugjak. Erre Gizi: ha nincs dugalj, akkor az nem a szolgáltató feladata, hívjak egy helyi villanyszerelőt, aki betesz nekem egy dugaljt, és amúgy a telefonvonal él.

Itt kezdtem azt érezni, hogy lehet hogy az angolommal van baj (ja, nem tudok olyan választékosan káromkodni, mint magyarul).

Felhívom a tulajt: vázolom a szituációt.
Azt mondja: szerinte minden bent van a házban de felhívja a villanyszerelőjét és megkérdezi.
Itt már láttam magam előtt, hogy megy az egymásra mutaogatás. Ez nem az én feladatom, hanem a tiéd….
Visszahív és mondja, hogy a villanyszerelője szerint minden bent van és ez a Telstra feladata.
Nagyszerű. Akkor holnap felhívom a Telstrát és nem tágítok.

Szeptember 30. kedd

Tárcsázom Telstrát. Gép hang, nyomkodok, kicsöng, és hurrá… Józsi beleszól.
-Mondom: nevem, születési idő, címem és hogy egy hete várok a telefon bekötésére, mi van? Ja és a lyukak…
-Erre ő: nem ő a kompetens, átkapcsol, zene, Vivaldi, nagyon jó, 5 perc után idegesít.
-Hoppá: Gizi beleszól: megkérdezi a nevem, születési időt, és hogy mi a problémám.
Itt még nyugodt vagyok, mert nem tudom mi vár rám.
-Majd közli: a telefonvonal márpedig él
-Erre én: de nincs, mert lyuk van a falon és nem tudom mire rádugni a telefont.
-Erre ő: átkapcsol egy másik osztályra. Zene.
-Másik Gizi: neve? születési időpont? és mit tehetek önért?
-Erre én: ne haragudjon, de ezt ön előtt már ketten megkérdezték, elmondtam és akkor most jön maga és…
Elnézést kért, nem tehet róla ez van.
Újra elmondom, majd közli, hogy ez nem az ő asztala átkapcsol a teknikusokhoz.

Most azt hiszed kitaláltam az egészet, pedig nem. Itt van minden jegyzet, amit szeptember 22-e óta vezetek, amikor felemeltem a telefont, csak azt sajnálom, hogy én nem tudtam rögzíteni a beszélgetéseket, mert ők mindig bemondják, hogy ők rögzítik és ha én nem szeretném, akkor szóljak nekik. Na mindegy.

Szól a zene! Nagyon jó! Szeretem Vivaldit. (amúgy nem mindig Vivaldi szól)
A technikus Józsi felveszi: név, szül.idő, lakcím, probléma.
-Mondom: nincs telefonom, lyuk van a falon és kössék be de azonnal!
-Józsi: Ja hogy nincs telefoncsatlakozó a falon.
-Hát mondom, ja.
-Józsi: délután 1 és 5 között megy a technikus és beszereli.

Így lett nekünk vezetékes telefonunk, ami kezdete annak, hogy internetünk is legyen.

Október 2. csütörtök

Teljes magabiztosággal hívtam a Bigpondot. Megadtam újra a személyes adataimat, lakcímemet és kértem, hogy kössék át az internetet ide.
Gizi leellenőrizte a telefonszámot, hogy tudnak-e erre a címre internetet behúzni, mondja, minden rendben, majd szólnak.
Ez a telefonálásom 33 percig tartott.

Október 8. szerda

Egy hét eltelt. Senki nem hívott. Hát mindenki dolgozik, én is, előre tervezünk nem? Nem az van hogy szólnak és akkor én hipp-hopp otthon termek. A büdös … Innom kell még egyet. Szóval én úgy gondoltam, hogy rá 1-2 napra megcsörgetnek, hogy akkor hölgyem mit szólna az október 6-hoz vagy október 10-hez, vagy mifene. De semmi.

Na ezért hívtam őket újra, ami most először 34 percembe került.
Majd 34 perc után megszakadtuk. Újra hívtam őket, ez most 21 perc lett.
Géphang, nyomjak számot (nyomnék én mást is), zene, Gizi, zene, Gizi, stb… Majd az utolsó agyhalott Gizi közli velem, miután már felemeltem a hangom, hogy bemehetek akármelyik Telstra Boltba és ott megoldják a problémámat.
Itt elborult az agyam. Mondom neki: milyen problémámat? EGY SIMA BEKÖTÉST KÉREK, FOLYTATNI SZERETNÉM A KÉTÉVES SZERZŐDÉSEMET, EZ NEM LEHET OLYAN BONYOLULT!
-Gizi: nyugodjon meg!
Na itt elköszöntünk egymástól. Közel álltam ahhoz hogy elbőgöm magam.

Október 9. csütörtök

Hosszú nap. Ez azt jelenti, hogy ezen az egy napon nem zárnak be a boltok délután 5-kor, hanem este 9-ig vannak nyitva.Elmentünk a közeli plázába és odaálltunk a Telstra Boltban az eladó srác elé.

Elkezdtem a mesémet teljesen az elejétől. Vittem a jegyzeteimet és mondtam neki, hogy eddig 33+34+21 percet töltöttem telefonálással és hogy mennyire fel vagyok háborodva.
-Srác: nem tudok mit csinálni, mert a Bigpond egy külön cég és nekünk Telstrásoknak semmi kapcsolatunk nincs a Bigponddal, hiába kapom a Telstrától a számlát. Nekik még közvetlen telefonszámuk sincs a Bigpondhoz, csak azt tudná hívni amit hivogatok én is. Nem tud mit csinálni.
Látta, hogy nem tágítunk, ezért felajánlotta hogy hagyjam itt az adataimat és menjünk el vásárolgatni és ha sikerül a Bigpondosokkal beszélnie akkor felhív a mobilomon. Nem akartam mondani, neki hogy nem vásárolni jöttünk, mert segítőkésznek tűnt. Elmentünk, ettünk valamit és épp sétáltunk vissza a boltba, amikor megcsörrent a mobilom.

A srác volt az: mondta, hogy 45 percen keresztül próbálta a Bigpondosokat elérni, mire sikerült valakivel beszélnie. Nem akartam mondani neki, hogy ezzel nekem nem mondtál újat. Na, annyit sikerült elintéznie, hogy október 13-án (hétfőn) 12 és 17 óra között jönni fog egy technikus aki behúzza a tyúkbelet.
Nem győztünk hálálkodni. (később megvilágosodtunk: nyugtával dicsérd a napot!)

Szép napra virradtunk, október 13. hétfő, a NAGY NAP!

Csak délig dolgoztam, éreztem, hogy nem fog ez olyan simán menni és nem akartam a Papi nyakára hagyni.

12:00-tól ugrásra készen álltunk.
Egy óra körül jött is a technikus (egy alvállalkozó, mert a Bigpond kiadja a munkát másnak), aki ismerősnek tűnt, de nem esett le ki az. Akkor még nem.
Jött, nem sokat beszélt, tette a dolgát. Belenézet a falon lévő telefon (Telstra) dobozba, szidta a Telstrásokat, hogy milyen szar munkát csináltak, 4 csavar helyett eggyel fúrták fel a dobozt, stb…
Majd a ház előtti villanyoszlopról behúzta a kábelt a telefondobozba és elköszönt. Vagyis csak el akart köszönni, mert nem engedtem. „Ráugrottam” 🙂 Na jó csak képletesen.
-Mondom: mi az hogy már mész. És az internetünk? És itt éreztem, hogy lehet hogy agyvérzésben fogok meghalni.
-Erre ő: ez a 6A
-Mondom: az hát!
-Erre ő: neki a 6-os számra szól a megrendelés, nem pedig a 6A-ra. Hivatalosan nem húzhatja be, így is többet tett, mert az oszloptól sem húzhatta volna már be.
Vannak pillanatok amikor elborul az agyam és leblokkolok. Na ez ilyen pillanat volt.
Miután magamhoz tértem megkérdeztem hogy mégis mit tehetek, mert innentől kezdve elvesztettem a fonalat.

Azt tudom, hogy otthon mit tettem volna ilyen esetben, bementem volna és valakire ráborítom az asztalt, de itt NINCS HOVA BEMENNI!

-Erre ő: legalább 4-5 ilyen esettel találkoztam már, amikor egy telken régen egy ház állt, azt ledózerolták, majd felhúztak rá 2-3 házat (perA, perB, perC) és a Bigpond rendszere ezt nem tudja feldolgozni, mert náluk még a 6-os szám van és bla-bla-bla.

Nem akartam mondani neki, ezzel nem mondtál újat mert amikor az előző munkahelyemen földmérőként dolgoztam, akkor hetente csináltunk ilyen megosztásokat vagy kitűzéseket. Nem értettem az érvelését. Nem gondolom azt, hogy a mi albérletünk az első ikerház Ausztráliában és hogy előtte soha nem hallottak a telefonos ügyintézők olyan címet, hogy 6A vagy 6B.
Na mindegy, azt mondta/javasolta, hogy a legegyszerűbb az, ha felhívom a Bigpondot és töröltetem az internetbekötés megrendelésemet a 6-os számról, majd azonnal megrendelek egy új internetbekötést a 6A-ra.

Itt álltam leforrázva és végképp nem értettem semmit. Én a kezdetektől fogva mondtam Gizinek: sziksz éj sztyuárt sztrít (6A Stuart Street).
És most mondjam le, majd nyissak újat?! Végképp nem értettem, hogy ki mit nem ért, és hogy nekünk még mindig miért nincs internetünk!

Mielőtt elment az ürge mondta, hogy ő is beszól a központba és törölteti a 6-os számon a megrendelést, de 1-2 óra múlva hívjam én is őket és töröltessem. Bementem és magamba roskadva vártam hogy leteljen az 1-2 óra. Közben gondolkoztam honnan ismerem ezt a hapsit. Egyszercsak beugrott: a titkárnőnk élettársa. Átfutott az agyamon, esetleg ha elpanaszolnám a titkárnőnknek, hogy mióta szívok és, hogy az ő barátja volt kint nálunk és hátha… na majd elmondom neki (ebből nem lett semmi, mert beszéltem utána a sráccal mobilon és mondta, hogy nem tud mit csinálni).

Mindenesetre felhívtam Katiékat, akik sokat segítettek/segítenek nekünk és ő tanácsolta hogy ne úgy mondjam a címemet hogy: sziksz éj (6A), hanem, úgy, hogy: number 6 and A for apple (6-os szám és A mint alma), mert hogy az éj-t ők öööö-zésnek érthetik. Hát mondom jó.

Október 13. még mindig hétfő, a két óra leteltével tárcsáztam a Bigpond számát.

Ez a hívásom most 55 percig tartott, pedig olyan bonyolult dolgot nem kértem Gizitől.
Kértem töröljük a megrendelésemet, amit ők ismeretlen okokból a 6-os számra vettek fel és felvetettem vele egy újabb megrendelést a következő címre: námbör sziksz end éj for epöl sztyuárt sztrít (lassan érthetően, hangosan, artikulálva!)
-Gizi közli: rendben, felvette a megrendelésemet és majd 1-4 héten belül jön a technikus, de előtte majd a technikus fel fog hívni.

Na itt a jólneveltségemnek köszönheti, hogy nem küldtem el a jó q… anyjába.
Kicsit ércesen megkérdeztem, hogy most ugye viccel ezzel az 1-4 héttel.
Azt mondja nem és nyugodjak meg, majd kétszer elnézést kért.
Ezzel nem vagyok kisegítve. Megkérdeztem mennyi a bünti ha felbontjuk a szerződést.
De ekkor már tudtam, hogy tök mindegy mennyi, mert mi egy kanyi vasat nem fizetünk büntibe, mert ezt már nem hagyjuk annyiban.
Itt befejeztem a Gizizést. Megfogadtam többet nem hívom a Bigpondot.

Közel két hetet vártam a technikus hívására. Azt hiszed hívott valaki? Annyira vártam a hívásukat, hogy moiltelefon nélkül levegőt nem mertem venni, még a WC-re is magammal vittem.

Október 27. hétfő

Billentyűzetet ragadtam és levelet írtam a Bigpondnak.
Pontról-pontra, napról-napra, és a letelefonált perceket megemlítve mindent leírtam nekik, úgy ahogy azt leírtam most ide nektek. Majd beleírtam, még azt is hogy nem értem miért tart ilyen sokáig egy internet átkötés a 21-dik században. Emellett felhívtam a figyelmüket hogy nem fizetem az internet havi díját mert nincs internetem (számlák jöttek rendesen). Még beleírtam, hogy ha a „probléma” 10 munkanapon belül nem oldódik meg akkor a Fogyasztóvédelemhez és a Bírósághoz fordulok.

Október 29. szerda

Ma kaptunk egy számlát a Telstrától ami tartalmazza az internet havidíjat. Ismét felhívtam a Telstrát és közöltem az ügyintézővel, nem fizetem ki az internet díját, MERT NINCS INTERNETEM!

-Erre ő: akkor hivjam fel a Bigpondot.
-Mondom neki: én már többet nem hívom fel, hívtam eleget, a számla tőletek jött, és nem fizetek!
-Erre ő: akkor ne fizessem be.
-Mondom: rendben, viszlát

Október 31. péntek

Közel 4 napot vakaródzott a Bigpond az email-emen mire válaszoltak, sőt miután elküldték a válasz email-t, Toby is felhívott, hogy megsimogassa a fejemet. Szerintem ki lett neki adva.
A levél tartalma:
Köszönjük, hogy használja a levelező rendszert, az én nevem Toby. Sajnálattal hallom milyen problémái vannak az internet átkötéssel. Az ön esete rendkívül komoly és meg fogjuk oldani. Látom az adatbázisban a bejegyzést, hogy elköltözött. Nekünk van internet kapcsolatunk az 5-ös és 6-os házra, de az Ön címe 6A, ezért nekünk több információ kell a 6A-ról. Az, hogy ezt az új információt betöltsük a renszerünkbe maximum 4 hétig tart. Tudom hogy ez most „kiakasztja” Önt, de ennyi ideig tart. Köszönjük, hogy a Bigpondot választotta. Toby

Miután elolvastam, megcsörrent a mobilom és Toby hívott. Többször elnézést kért és mondta hogy a tulajtól kérjem el a hiányzó adatokat.

Délután felhívtam a tulajt és kértem adja meg az adatokat. Ő nem értette és nem tudta mit kér a Bigpond. Mondta, hogy szétnéz, de neki csak egy tulajdoni lapja van. Visszaírtam Tobynak hogy írja le pontosan mit kérnek. A napok teltek.

November 3. hétfő

Tulajnak írtam egy levelet, amiben a kérdések voltak.

November 4. kedd

Tulaj visszaírt.

November 5. szerda

Elküldtem az adatokat Tobynak levélben és a levél végén azért megemlítettem, hogy:
Írtad hogy ezen extra adatok bevitele maximum 4 hétig tart és nagyon remélem hogy ez a 4 hét október 2-a óta ketyeg, amikor hívtam a Bigpondot, hogy megerősítsem az adataimat és megadjam a már bekötött vezetékes telefonszámunkat. Máskülönben ha 4 hetet kell várnom mostantól akkor bezárom a számlámat és másik internetszolgáltatót keresek. üdv, kata

November 6. csütörtök

Toby visszaírt
Ez a négy hét mostantól ketyeg és válasszak:
a: akarom, hogy elindítsák a kérvényemet
b: be akarom csukni a számlámat és akkor ebben az esetben hivjam fel telefonon a Bigpondot, mert emailen keresztül nem csuknak be semmit

Még aznap visszaírtam neki (nem volt más választásunk,ezt már végig akartuk csinálni, csakazértisből!), hogy indítsák el a kérelmemet. Illetve megemlítettem, hogy nem tartom igazságosnak ezt az egész ügyet, és továbbra sem értem, hogy miért nem kérdezte meg tőlem a sok Gizi közül az egyik ezeket az extra információkat. Én már legalább 4-szer vagy 5-ször hívtam a Bigpondot és minden egyes alkalommal 3-4 Gizivel beszéltem és hogy ezt az információt már október 2-án is oda tudtam volna adni HA VALAKI MEGKÉRDEZI!

November 7. péntek

Toby reagál.
Továbbítottam a kérést, az ügy elindult. Én természetesen együttérzek önnel és tudom hogy a kelleténél többet kellett várnia és nem tudom miért nem kérdezték meg öntől ezeket az adatokat és elnézését kérem és az elkövetkező hetekben valaki felveszi önnel a kapcsolatot.

Ismét elkezdtünk várakozni.

A 4 HÉT LETELT, de nem történt semmi! A POHÁR BETELT, KI IS CSORDULT!!
November 6-án indították el a kérelmemet és december 6-ig SENKI SEM KERESETT!
Biztos olyan kurva nehéz volt begépelniük azt az 5 extra adatot a rendszerükbe ami ahhoz kellett volna, hogy a ház sarkától a szobáig behúzzák a kábelt.
Ja az 5 extra adat tudod mi volt? Tulaj neve, címe, telefonszáma, ha ő nem elérhető, akkor egy alternatív telefonszám, illetve egy fax szám. Hát tudod, itt végleg elpattant a cérna.

December 8. hétfő

Levelet írtam Tobynak:
Hivatkozva a korábbi levelezésekre a mai naptól bezárom a Bigpond számlámat. A november 6-i leveledben írtad hogy maximum 4 hétig tart ez a kérelem elintézése, nos a 4 hét letelt. Én biztos vagyok abban hogy az elmúlt 4 hétben a hét minden napján a nap 24 órájában mobilon vagy vezetékes telefonon elérhető voltam és még mindig senki sem keresett meg! Akkor most bezárom a számlámat és másik internetszolgáltatót keresek. Ez a szituáció hihetetlen, botrányos és nagyon szomorú! üdv, Kata

Úgy voltam vele az a biztos, ha még ma telefonon is felhívom és azon keresztül is bezáratom a számlámat. Így délután szavamat megszegve, miszerint én többet fel nem hívom a Bigpondot mégis felhívtam, hogy pontot tegyek az egész ügy végére.
-Mondom Gizinek: Katalin Garami, számlaszámom blabla és a mai naptól be akarom csukni a számlámat.
-Gizi: tartsam a vonalat
zene
-Gizi: kérdez 1-2 dolgot még, többek között azt: megkérdezhetem miért szeretné becsukni?
-Én: ANYÁDÉRT! (de ezt csak gondoltam) Mondom: nem vagyok megelégedve, sőt kibaszottul fel vagyok háborodva, hogy közel 3 hónapot várok arra hogy bekössék a netet (közben tudom, hogy ezt hiába mondom neki, lepereg róla, de így nekem könnyebb, legalábbis azt hiszem)
-Gizi: várjak, tartsam a vonalat míg becsukja, hát ez 5-10 perc zenehallgatásomba került
-Majd Gizi vissza: sajnos nem tudom becsukni a számláját, valami rendszerhiba van
-Én: ugye csak viccel
-Gizi: nem. Fizikálisan nem tudom becsukni. Beszéltem a felettesemmel és ő sem tudja becsukni. Elnézését kérem. Hívja fel a Bigpondot holnap reggel.
-Én: nézze, én már legalább 6-7-szer hívtam, többször nem hívom, csukja be és kész. Különben is írtam levelet is hogy csukják be.
-Gizi: hölgyem, hogy szólíthatom? Kate? Nyugodjon meg, nem tehetek semmit, hivjon holnap.
Letettem a telefon. (ez nem igaz, lebasztam a telefont)

MI AZ HOGY NEM TUDJA BECSUKNI ÉS HÍVJAM ÚJRA? MIÉRT NEM RUGALMAS ANNYIRA, HOGY VESZEK EGY NYAMVADT PAPÍRFECNIT, RÁÍROM AZ ÜGYFÉLSZÁMOT, ODATESZEM A SZÁMÍTÓGÉP MELLÉ ÉS HA MŰKÖDIK A RENDSZER, AKKOR EGYSZERŰEN BEZÁROM EZT A SZÁMLÁT. MI OLYAN BONYOLULT EZEN???!!!

Én hülye, másnap reggel később mentem dolgozni emiatt és felhívtam őket.

December 9. kedd

Erélyesen mondom Gizinek: számla becsuk!
-Gizi: tartsam a vonalat.
Tartom.
-Gizi: nem tudom becsukni, mert már be van csukva.
-Én: hát ez nagyszerű! Ennek nagyon örülök! Viszlát.

Fellélegeztünk. Ezen is túl vagyunk.

Időközben megjött a következő számla, amin két napig röhögtünk:

Internet díjunk, már ha lenne: 60 dollárt kóstál.
A telefon számlánk ebben a hónapban: 63 dollár volt.
Na, szerinted mit csinált a NAGYON OKOS Bigpond? Annyira megijedhettek, hogy a nemlétező internet díjat levonták a telefonszámla díjából. Így kiszámláztak nekünk 3 dollárt a 63 helyett! Mi meg szépen befizettük a 3 dolcsit. Papi azon elmélkedett, hogy ha nem lett volna az az egy brisbanei hívás, akkor 60 dollár alatt lett volna a telefonszámla. Mit tettek volna? Kiküldenek egy mínuszos számlát, vagy esetleg még ők fizettek volna nekünk? 🙂 Ehhez én már nem tudtam mit hozzátenni.

Na elkezdtük nézegetni, kinél is rendeljünk iternetet. Öt céget hívtam fel és mindegyiktől begyűjtöttem az ajánlatot, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy ki mennyi idő alatt köti be. Majd közvéleménykutatást csináltam bent a cégnél, kinek mi van otthon. Végül az INTERNODE cég lett a nyerő (3-5 munkanap alatt bekötik).

December 8. hétfő

Felhívtam az Internode-t, hogy megrendeljem az internetet.

December 10. szerda

Postai levelet kaptam az INTERNODE-tól. Szerződést töltsem ki, küldjem vissza.

December 11. csütörtök

Elfaxoltam a formanyomtatványt nekik. És vártuk a csodát!

December 15. hétfő

INTERNODE sms-t küldött, hogy vették a megrendelésemet. (hurrá! célegyenesben vagyunk!)

Még mindig december 15. hétfő délután

Hazaérek a munkából és a vezetékes telefon halott. Süket. Nincs tárcsahang. Papi ekkor összeesküvés-elméletet kezd gyártani, hogy biztos ez a köcsög Telstra szívat minket, mert lemondtuk a Bigpondot és átmentünk máshova. Teljesen el voltunk vágva a külvilágtól. Se internet, se telefon. Így még a szolgáltatókat se tudom felhívni hogy bejelentsem a bajt. Mobilról kellett hívnom, de ez nem olcsó mulatság figyelembe véve a várakozási időt.

Hivom Telstrát. Mondom Gizinek: nincs tárcsahang, rossz a vezetékes telefon.
-Gizi: tartsam, lefuttat egy tesztet, leellenőrzi a vonalat
Tartom.
-Gizi: a vonal működik, nincs semmi baja
-Én: de süket a telefon!
-Gizi: dugjon rá egy másik készüléket.
Én (csak gondolom): oké, mindjárt kiveszek egy másik telefont a szekrényből, jaj nem is tudom melyiket vegyem elő, a sárgát, vagy inkább a pirosat? Jaj hova is tettem? Mi vagyok én telefonraktár? Csak úgy sorakoznak a telefonok otthon?

-Mondom neki: nincs másik készülék otthon.
-Gizi: beolvasta a szokásos dumát, ha az ő hibájuk akkor ingyen megcsinálják, ha az én hibámból, akkor 105 dollár és holnap reggel fel fog valaki hívni és újra megkérdezi, hogy működik-e a telefon.
Elköszöntünk.

Beültette a bogarat a fülünkbe. Mi van ha a készülék szart be és kijön valaki tőlük, aztán mi meg fizethetünk 105 dollárt. „Átugrottunk” Katiékhoz (oda-vissza 45 km) és kértünk tőlük egy készüléket. Hazahoztuk, rádugtuk, semmi.

December 16. kedd reggel

Józsi a Telstrától felhív a mobilomon, hogy működik-e.
-Mondom: nem.
-Józsi: akkor kiküldök egy technikust. Legközelebb csütörtök reggel 9-12 között van technikus.
-Én: lehetne délután?
-Józsi: rendben, csütörtök délután 1-17 között.

Bogár továbbra is bent. Mi van ha a Katiék telefonja is rossz? Bevittem a céghez, rádugtam és ott se működött. Húú, bassza meg most mi lesz? Papi gyorsan elment a boltba és vett egy olcsó telefont. Rádugtuk, az se működött (van egy fölös telefonunk, valaki?).

Ezen a napon kaptam még egy sms-t az új internetszolgáltatótól, hogy MÁTÓL VAN INTERNET! VAN ISTEN!

Felhívtam őket és mondtam nekik, hogy ez mind szép, hogy mától van már net, de én rendeltem egy kütyüt is ami szétdobja a házban az erőt (wireless internet) és ez még nem jött meg. Szóval van is internet meg nem is, mint a mesében!
-Gizi: a kütyü szállító egy másik cég…
-Én: állam leesett, megmondom őszintén kibuktam, mondom neki: hölgyem én önöktől megrendeltem egy szolgáltatást nem érdekel melyik alkatrész kitől jön blabla
-Gizi: különben is 3 munkanap a kiszállítása, nyugodjak meg péntekre ott lesz a kütyü
-Én: még egy kérdésem lenne: hétfőn kaptam önöktől egy sms-t hogy él a szerződésem és pont ettől a naptól meghalt a vezetékes telefonom, lehet-e köze ehhez az internetnek?
-Gizi: nincs tácsahang?
-Én: aha
-Gizi: hívjam a Telstrát, ők adnak tárcsahangot. 🙁

December 18. csütörtök

Azt már tudtuk, hogy internet nélkül nagyon rossz élni, de vezetékes telefon nélkül se könnyű. Papi bevállalta a telefonos ürgét, mert nekem dolgoznom kellett.

Délután négykor furcsa módon csörög otthon a vezetékes telefon (ja, mások se tudtak hívni és mi sem tudtunk hívni senkit). Papi felveszi, technikus beleszól: akkor működik?
-Papi: igen működik, hol vagy?
-Technikus: itt vagyok az utcában
-Papi kirohan, de nem látott senkit az utcában. Akkor mégis hol vagy?
-Technikus: nem ebben az utcában, hanem ott, ahol a központi doboz van.
-Papi: Mi volt a baj?
-Technikus: csak ki kellett cserélni valamit, na csá!
Ennyi volt. Most már csak a kütyü kell és száguldozhatunk az interneten. De jó! 🙂

És lássunk csodát: december 19. péntek délelőtt 11 óra

Megérkezik a kütyü! Igaz, nem azt küldték amit megrendeltünk, hanem az eggyel drágább kategóriát, de úgy voltunk vele, ha ezt visszaküldjük akkor soha a büdös életben nem lesz internetünk. Így lenyeltük a békát és az extra 20 dollárt. Nincs más hátra, délután fel kell telepíteni és kész! Katiék mondták, nem nehéz, csak követni kell az utasítást, nekik is sikerült, 2 és fél óra alatt. 🙂

Este nyolckor nekiálltunk. Fél kilenckor még semmi. Pedig az utasítás szerint csináltuk: telefon kihúz, szűrő bedug, szűrőbe bedug telefon és kütyü, majd irány a laptop. Semmi. Kezdtünk idegesek lenni. Fél óra elteltével, úgy gondoltuk itt az ideje, hogy felhívjuk a reggel 7-től éjfélig működő ügyfélszolgálatot (Helpdesk).

Kedves Józsi bejelentkezik. (tényleg kedves volt és szépen érthetően, nyugodtan beszélt)
Felvázolom a problémát.
-Erre ő: akkor kezdjük a legelején (biztos megérezte, hogy teljes sötétség uralkodik az agyamban, ami így is volt)
-Józsi: telefon és modem között ott a szűrő?
-Én: aha
-Józsi: van másik telefonkészülék is a házban?
-Én: ööö, igen, a hálóban
-Józsi: van azon is szűrő?
-Én: nincs
-Józsi: akkor húzzuk ki a falból!
-Én: kihúztuk, és láss csodát az egyik lámpa a 13 közül a modemen kigyulladt, ami eddig nekünk nem égett. Hurrá, fél siker!
-Józsi: akkor most dugd össze a sárga kábellel a számítógépet és a modemet.
-Én: miért? nem vezeték nélküli lesz az internetünk?
-Józsi: de igen, viszont az első beállításnál kábellel kell csinálni, utána már nem kell a kábel
-Én: (csak gondolom) és mondjuk ez hova van leírva?
-Józsi: na akkor kezdjük, gépelje be azt, hogy…., majd bal oldali menü felülről a másodikra klikk, majd ez és ez…. blabla és lépésről lépésre telefonon keresztül állítgattunk.
Nem működik. Nincs internet. Érzem, hogy Józsi (is) izzad a vonal túlvégén.
-Józsi: akkor 10 másodpercre nyomja be a „reset” gombot
-Én: benyomtam
-Józsi: várjunk 1 percet és kezdjük előről
(Én: ekkor kezdtem azt érezni, hogy hosszú éjszakánk lesz és a telefonszámla sem lesz kevés)

Egy perc után újra nekimentünk. Üsse be ezt, állítsa át azt, mentse el, indítsa az internetet. Nem indul. (Józsi bevett egy nyugtatót, én egy vérnyomáscsökkentőt)
-Józsi: akkor most nyomja meg a „reset” gombot ismét, de tartsa 30 másodpercig
Na ezt eljátszottuk még kétszer 10 másodperccel, majd megint 30 másodperccel, majd kikapcs-bekapcs, stb… Semmi!
-Józsi: nézze, mindent megpróbáltunk, nem értem. Elnézését kérem, nagyon sajnálom. Csakis a modemmel lehet probléma, mert a beállításokat mind kipróbáltuk. Hívja fel a gyártót.

Lila köd rámborult és a szerencsétlen, mindent megpróbáló srácra támadtam. MI????!!!! Én hívjam fel a gyártót??? Én Önöktől megrendeltem egy internetszolgáltatást, fizettem érte, engem nem érdekel hogy a modemet Önök mástól rendelik én NEM HÍVOM FEL A GYÁRTÓT!
Józsi: más megoldás nincs.

Átvillant az agyamon a „Made in China” és láttam lelki szemeim előtt hogy egy kínai gyár portásával beszélek és vázolom neki, hogy teccik tudni a modemem… ÉÉÉS mit mondok neki? Mi nem jó a modemen? És kapcsolja legyen szíves a…
-Mondom Józsinak: és mégis hogy gondolod, hogy felhívom a gyártót? Van a modem alján egy telefonszám vész esetére? Vagy csak blikkre felhívom a „Billion” céget? (merthogy Billion a modemünk)
-Józsi: Mi? Billion? Hát nem 625-ösöd van? Itt az áll nekem, hogy neked 625-d van.
-Én: hát ja, azt kértem, de nem azt kaptam (megjegyzem az elején modtam neki, hogy Billion modem, csak lehet hogy nem figyelt, elég nagy volt a háttérzaj)
-Józsi: akkor más a felállás, kezdjük előről
Na pötyögtünk, „reset”-eltünk megint jónéhányszor, kikapcs-bekapcs és LÁSS CSODÁT, ESTE 22:30-ra LETT INTERNETÜNK! (1 óra 26 percet voltunk telefonkapcsolatban Józsival)

Józsi örült, mi örültünk. Józsi elnézést kért, én meg megköszöntem a segítségét és a türelmét. Azóta hasít az internet, a számlák érthetően, tételesen megmagyarázva jönnek. (nem úgy mint a Bigpond-nál)

December 12-én kaptunk egy levelet a Bigpondtól: (most valami Scott írt)
Elnézést kért (ezzel kezdte) és sajnálja hogy másik internetszolgáltatót választok, de én mint értékes Bigpond tag kéri, hogy vitassuk meg ezt a dolgot mielőtt szolgáltatót váltok. Kéri, hivjam fel a Bigpondot, hogy ezt megbeszéljük.

Mi van? Tudod ki hívja fel őket! Különben meg tudják a mobilszámomat, ha akarnak valamit akkor majd felhívnak. Én tuti nem! Tudod mi az érdekes? A mai napig él a Bigpondos számlánk, nem zárták be és kiváncsian várjuk a következő telefonszámlát. Hiába mondta Gizi december 9-én hogy be van zárva!

Legfrissebb infó: tegnap megkaptuk a soron következő havi telefonszámlát és abban megint szerepelt az internet díj. Remegő kézzel emelem a telefont és tárcsázom a Telstrát. Várakozás, zene, hosszú a sor, de értékes ügyfél vagyok tartsam vagy hívjam később. Tartom. Egyszercsak Józsi beleszól. Egyből letámadom: (udvarias voltam) Megkérdezhetném, hogy még hányszor kell felhívnom a Telstrát, hogy nincs internetem és nem vagyok hajlandó fizetni egy nem létező szolgáltatásért!

-Józsi: nincs internete?
-Én: 3 hónapja nincs és két hete háromszor mondtam le az internetszerződésemet.

Szó-szót követett. Majd Józsi mondta, hogy akkor fizessem ki csak a telefondíjat (én is így gondoltam) és a következő havi számláról leveszem önnek az internet díját.

Na itt éreztem hogy a kör bezárult. Nekünk a Bigpond a keresztünk. Ezzel fogunk meghalni és kérjük a kopórsóra véssék rá hogy: mától MÁR nem Bigpond tagok. Ugyanis, ha csak a következő havi számlára tesz bejegyzést, akkor az azt követő havin megint ott lesz az internet díja, de én már nem emelem fel a kagylót, leszarom és automatikusan csak a telefondíjat fizetjük.

Érzem, hogy a Bigpond örökre a fejünk felett fog lebegni!

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük