Egyéb

Megtört a 4 és fél éves „Bálnaátok”

Télen a bálnák felúsznak az Antarktisz környékéről melegebb vizeket keresve, hogy életet adjanak a „kis” bálnáknak. Adelaidetől kb 80 km-re délre a Fleurieu félszigetnél az Encounter öbölben lehet őket megfigyelni májustól-októberig. Van egy weboldal, ahol folyamatosan regisztrálják, hogy mikor, hol, hányat és milyen messze a parttól láttak. Van egy telefonszám is, amin érdeklődni lehet, hogy épp vannak-e erre-arra bálnák.

Mióta itt vagyunk, minden télen egyszer legalább lementünk annak reményében, hogy sikerül látnunk őket. Mindezidáig nem jártunk szerencsével. De most úgy látszik, hogy magyarországról Csilla és Melinda meghozta a szerencsénket. Ők pár napja érkeztek ide a déli féltekére és mivel az idő gyönyörű volt, így összetrombitáltuk a „kis bandánkat” és lementünk a déli tengerhez/óceánhoz, hogy megmutassuk a környéket az újaknak.

na ilyen gyönyörű idő volt

Nem igazán jutott eszünkbe a bálna dolog, mert már feladtuk, és titkon megkérdőjeleztük létezésüket is. Egy nagy huroktúrát csináltunk: Adelaide-Goolwa-Port Elliot-Victor Harbor (Gránit sziget)-Waitpinga Beach-Adelaide

Négy óra előtt értünk Waitpinga Beachez és a Dennis Hut-nál lévő parkolóban csak kinéztünk a tengerhez. Rögtön kiszúrtuk a szörfözők között az igencsak élénken játszadozó bálnát a parthoz elég közel. Hosszú percekig (szerintem volt az fél óra is) lődörgött a környéken, kiprüszkölte a vizet, ahogy egy bálnához illik és minden szögből megmutatta a farokuszonyát is. Nagy volt az újjongás! Előkerült a távcső is és Csabi az óriási „paparazzi” gépével gyönyörű képeket készített.

Melida „kiskaliberű” gépével készített kép, piros körben bálna, balra tőle 3 szörfös

fenti 4 kép a profi géppel készült

A bálnafigyelő oldalról letöltöttem a vasárnapi jelentést és a táblázat szerint (pirossal be is kereteztem) mi a 15:30-as menetrendszerint érkező bálnát láttuk, ami 150 méterre lehetett a parttól (a táblázatban elírták a mértékegységet). Megdöbbenve vettem észre, hogy ezzel egyidőben Middleton-ban, ami Port Elliot mellett van és ahonnan jöttünk három bálnát is észleltek.

Most már hiszünk a bálnákban! 🙂

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük