Egyéb

A gomb

Ugye mindenki észrevette a blog jobb oldalán létrejött új gombot, ami az   — Új Képek —   néven fut?! Létrejött, mert létrehoztam! 🙂

Annyira büszke vagyok magamra, hogy ez sikerült! 🙂 Magamat egy nagyon egyszerű (és béna) felhasználónak tartom. Az IT egy külön szakma, amit nem kívánok elsajátítani.

A történet elég messzire nyúlik vissza. Pontos időpontot nem tudok, valamikor 2008 környékén lehetett. Akkor a blogunkhoz tartozó képanyagot a képeim.hu-ra töltöttük fel. Nem volt vele semmi gond. De egyik napról a másikra a képeim.hu úgy gondolta, hogy akkor ő most itt befejezi földi pályafutását. Viszont minket, de szerintem egyik „felhasználójukat” sem tartották arra érdemesnek, hogy egy körlevélben értesítsék, hogy innentől kezdve a képeid nem elérhetők. Ezúton kérünk elnézést azoktól, akik most kapcsolódnak be blogunkba és az elejétől olvassák végig, mert a fényképek nem elérhetők. A képeim.hu halott.

Kicsit elöntötte az agyam a szar, mikor ezt észrevettük. Hogy néz ki most így a blogunk…

Szétnéztem a „nagyvilágban”, hogy ki mit használ. Így találtunk rá a picasaweb szolgáltatásaira. Egyszerű, érthető kezelőfelület, ez kell nekünk! A blogon a jobb oldali „Képek” gomb még mindig csatlakozik a fényképalbumunkhoz, de abba már nem tudunk újabb képeket feltölteni. Hogy miért?

Ment minden, mint a karikacsapás addig, amíg újra nem kellett telepíteni a laptopomat. Teljes gyalu végigment a gépemen (Csabi jóvoltából), majd újratelepít. Felkerült a Picasa3 is. Az arconcsapás akkor ért, mikor az email címmel és a jelszóval beléptünk a picasába és az üres volt. Hofit idézve: „Az ütő megállt bennem!”.

Kicsit kiborultam, hogy az összes feltöltött képünk eltűnt. A blogunk még szarabbul néz így majd ki, és az olvasóknak folyton hibaüzenet fog feljönni, ha a képekre kattintanak. Aztán amikor tovább vittem a gondolatmenetet majdnem agyvérzést kaptam: a feltöltött képek mindig a több száz elkészültből lettek összeválogatva és én a kiválogatottakat soha nem mentettem el úgy, hogy ezek vannak fent a blogon. Illetve a képek nagyrésze feliratozva került fel. Így arra sincs esélyem, hogy „visszamenjek” az időben és 2007-től kezdve újra feltöltsem a képeket egy másik szolgáltató oldalára. Na meg mi munka mindezt megcsinálni!

Miután magamhoz tértem és megtörölgettem gyöngyöző homlokomat gyorsan felmentem a blogunkra, hogy megnézzem ott mi a helyzet. Rákattintottam a „Képek” gombra. Picasa ablak felugrik és ott voltak a feltöltött fényképalbumok. Most akkor mi van?

Nem számoltam össze hány estém (és hány év az életemből) ment rá arra, hogy a minimális számítógépes tudásommal rájöjjek mi a frászkarika folyik itt. Konzultáltunk a Guruval (Csabi) és valami olyasmi van a dologban, hogy a „.hu” és „.com” keveredik. A Picasa nem találja önmagát. Nem is értjük, hogy egy szolgáltatónál ugyanazon email címmel és jelszóval hogyan lehet létrehozni két „fiókot”. Nekünk ez valahogy sikerült. A régi felállású laptop még a „.hu-st” használta, az újratelepítés után valamiért a „.com-osra” csatlakozik. Nem értem ezt a hu-com dolgot és úgy vagyok vele, ha valami ennyire bonyolult, akkor hagyom a francba. Nem akarom ilyenekkel továbbkomplikálni a hátralévő éveimet.

Újra szétnéztem és ezt találtam: flickr. Felmentem és létrehoztam az albumunkat. Most már csak az volt hátra, hogy legyen kapcsolat a blogunk és az új fényképalbumunk között.

Leszögezem, soha semmilyen nyelven nem programoztam, mert nem érdekel a téma. Felhasználó vagyok! Mikor elindítottuk a blogunkat szerettük volna, ha egy kicsit eltér a freeblogon található sablonoktól. Nem akartunk sok mindent csak saját fejlécet, amelyet anno Nagyi kreált és más színeket. Ebben pedig NagyLaci segített, korábbi munkahelyemről. Amikor írta át a programot ott ültem mellette és néztem mit csinál.

Na ez sokat segített. Így lett nekünk jobb oldalon egy új gomb! 🙂

Kata

Ui.: a két „Nagy Ember” egyébként két személyt is takar, s ismét köszönjük Nekik az akkori hathatós közbenjárást.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük