Egyéb

Beköltöztünk

Beköltöztünk. Mármint az új albérletünkbe. S mint annyiszor már, ez sem ment olyan simán, mint ahogy elképzeltük. De sebaj, az élet örökös küzdelem, mert különben lehet, hogy unatkoznánk.

S akkor a részletek.

Van egy mondás, melyet apósom szokott emlegetni (aki igazi ezermester és műszaki ember), miszerint: „minden lakat, minden zár, balra nyit és jobbra zár”. Persze vannak kivételek, de nagy általánosságban érvényes ez a bölcsesség.

Nos, ezt a bölcsességet abban a pillanatban elfelejtheted, amint kiérkeztél AU-ba. Szinte minden a fordított módon működik.Ha az otthoni mozdulattal akarod nyitni az ajtó zárját, éppen bezárod. A villanykapcsolók is éppen fordítva vannak bekötve. A konyhaszekrény ajtajai közül először a bal nyílik, aztán a jobb. A közlekedésről ugye nem kell beszámolnom, és jobb, ha a járdán is betartod a balra tarts szabályt, nehogy összeütközz valakivel. Bár erre nem sok esélyed van, mert nem lesz senki, aki veled szembe jönne a járdán, kivéve bent a belvárosban. A city-n kívül élő embert nem sokszor látni a járdán sétálni, mert a távolságok miatt mindenki kocsival jár.

Mi kezdtük megszokni ezeket a fordított dolgokat, de mégis pórul jártunk.Én is műszaki ember lennék, vagy mifene, ezért aztán mindenki okulására írom a következőket. 🙂

Történt ugyanis, hogy a beköltözés előtt pár nappal, egy keddi napon már megkaptuk a lakás kulcsait, így elkezdhettük birtokba venni azt. Katám telefonon keresztül megkötötte az új villany-és gázszerződéseket, és internetet is rendeltünk. Személyesen sehová sem kellett bemennünk.

Aztán pénteken újra megjelentünk a lakásban, hogy birtokba vegyük. Kapcsolnánk a villanyt, nem működik. Nem volt áram a lakásban. Gondolkodjunk. A szerződést megkötöttük, mától él a dolog. A lépcsőházban van villany, így csak nálunk lehet a gond. Gondoltam biztosíték, bár a tulaj azt mondta korábban, hogy ő még sosem cserélt biztosítékot. Mindegy mondom, megnézem. Lesétáltam a kapcsolószekrényhez. Kinyitom az ajtót, és egyből látom, hogy egy szép sárga cetli van ragasztva az egyik kapcsolónkra. Letéptem, olvasom, annyit megértettem, hogy egy figyelmeztetés, miszerint az új lakónak új szerződést is kell kötnie.

Mondom az meg van, de miért nincs áram a lakásban?! Nézem a kapcsolóinkat, mindegyik FEL van kapcsolva, még láttam is az egyiken az ON feliratot. Nem értettem a dolgot, de annál bosszúsabb voltam.

Lakásba fel, Katám el kezd telefonálgatni. Először a tulajnak, ő sem érti a dolgot. Aztán a szolgáltatónak. Nagy nehezen eléri őket, s mire odáig jutna, hogy a problémát is elmondhatná, megszakad a vonal. Sebaj, újra próbálkozik, most sikerül elmondania. Továbbra is tanácstalan mindenki. Szerződés rendben, a szerelő volt kint óraállást nézni, ő is mindent rendben talált. Azt tanácsolták, kapcsoljuk fel a főkapcsolót. (?)

Miért? Le van kapcsolva? Szerintük igen, nézzük meg újra. Mondjuk (már kicsit erélyesebben) az nem lehet, voltam lent, megnéztem, minden fel van kapcsolva. De nézzük meg újra!

Lementünk. Megnéztük. Az összes kapcsolónk FEL volt kapcsolva. Most már azért jobban is megnéztük, mi is van a dobozon belül. Az összes többi lakás főkapcsolója LE volt kapcsolva, csak a miénk figyelt felfelé. Lekapcsoltuk, felmentünk a lakásba, és lőn világosság!

Összenéztünk, lehuppantunk a kanapéra, és csak ültünk mosolyogva. Ez nem lehet igaz! Mikor indul az első járat hazafelé???

Ahogy Bertók Zoli szokta mondani: sok mindennel fogunk találkozni, amiben nem lesz logika, s ne is keressük! Nos, ez olyan volt, s mentségemre legyen szólva amiért ilyen bakit elkövettem, hogy ebben az országban semmi sem az, aminek látszik. 🙂

Képeket itt láthattok a lakásról, de ezek még az eredeti állapotot mutatják, amint kicsit belaktuk, teszünk fel újakat.

Ui.: jobban belegondolva, nem rossz megoldás ez a lekapcsolósdi, mert így mindenképpen le kell menned a szekrényhez, és akkor már a cetlit is megtalálod, hogy új szerződésre is szükséged van. Nem rossz, ha tudod hogyan is működik ez az ország!

Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük