Egyéb

„Ma is tanultam valamit” – Ausztrália államai és területei

Az „Index” online hírportálon van egy ilyen blog, a „Ma is tanultam valamit”. Szeretem olvasgatni, mert érdekes dolgokat tudhat/tanulhat meg az ember az ott megjelenő cikkekből. A mostani bejegyzés hasonló lesz, hisz a jó pap is holtig tanul. Köszönet érte az egyik olvasónknak, Zolinak, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy Ausztrália nemcsak 6 államból és 2 területből áll.

Az egyszerű halandó számára tényleg 6+2 a leosztás. A hozzászólásig én is meg mertem volna esküdni, hogy annyi, mert így tudtuk. Sőt, rövid közvéleménykutatást végeztem bent a cégnél és leteszteltem az ozzi kollégáimat. Az eredmény ott is 6+2 lett. Aztán nem hagyott nyugodni a dolog és elkezdtem kutakodni az interneten. S lőn világosság…!

Nem szeretném senki „világképét” lerombolni de a 6+2 tényleg nem igaz. Valójában a 6+10 a helyes válasz. Vicces ugye? Én sem akartam elhinni, de elvileg így van. Mondjuk abban, hogy az Australian Capital Territory (ACT) felbomlott volna, továbbra sem vagyok biztos, ezért nekem elvileg még létezik. Akkor most jöjjön a számok kicsomagolása:

Hat állam: New South Wales (NSW), Queensland (QLD), South Australia (SA), Tasmania (TAS), Victoria (VIC), Western Australia (WA)

Tíz terület:

 • Australian Capital Territory (ACT)
 • Northern Territory (NT)
 • Norfolk Island (aminek limitált jogokkal bíró kormánya van)

 

A maradék hét területnek nincs külön kormánya, rájuk a nemzetközösségi törvények vonatkoznak (Commonwealth law):

 • Ashmore and Cartier Islands
 • Australian Antarctic Territory
 • Christmas Island
 • Cocos (Keeling) Islands
 • Coral Sea Islands
 • Jervis Bay Territory (JBT)
 • Territory of Heard Island and McDonald Island

 

A fenti hét területből a Jervis Bay Territory lehet érdekes, ami Új-Dél-Wales állammal határos és 200 km-re délre van Sydney-től a tengerparton. Csupán csak azért, hogy a kontinens belsejében lévő Australian Capital Territory-nak is legyen kapcsolata a tengerrel 1915-ben Új-Dél-Wales állama lemondott Canberra javára erről a területről. Hogy mik vannak?!

Balra a ciklámen pacni az Australian Capital Territory, jobbra a fekete nyíl egy kis pirossal körbekerített területre mutat, na az a Jervis Bay Territory
Balra a ciklámen pacni az Australian Capital Territory, jobbra a fekete nyíl egy kis pirossal körbekerített területre mutat, na az a Jervis Bay Territory

Remélem nem írtam hülyeségeket. A kérdés továbbra is nyitott. Ha valakinek van más infója, írja meg nyugodtan és korrigálom a bejegyzésemet.

Kata

3 hozzászólás

 • Lacko

  Nagyon érdekes volt.
  Csak annyi megjegyzés, hogy a Ma is tanultam valamit blog iszonyat baromságokat hoz le, szóval legalábbis szkeptikusan állj hozzá. Ha egy picit is értesz ahhoz, amiről írnak, akkor a falat vakarod a baromságaiktól, így aztán ha olyanról olvasol, amihez nem értesz és elég jól hangzik, amit írnak, akkor is érdemes kételkedni benne és inkább máshol utána olvasni.

 • Kata

  Hát ez mondjuk sok más weboldalra is igaz. Néha túl sok információ kereng az éterben. Boldog boldogtalan feltölti az okosságait. Úgy mint mi a blogunkat… :))

  Az tetszik a fent emlitett oldalban, hogy sok olyan téma vetődik fel az oldalon, amire nem is gondol az ember, vagy nem jut eszébe, vagy csak annyira nyilvánvaló, hogy az agyunk átsiklik rajta.

  Néha jólesik felfrissiteni 1-2 olyan dolgot, amiről már hallottunk vagy tanultunk/olvastunk. Abban igazad van, hogy sose szabad leragadni egy „álláspontnál”.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük