Egyéb

Ráncfelvarrás

Elkészült. Ahogy ígértem. A jövőben cseppet igényesebb térképpel fogjuk szemléltetni az útjainkat. A korábbi eléggé fapados módon készült. Kihajtogattunk egy térképet, felülről lefényképeztük és arra vittük fel az útjainkat Paint-ben. Eléggé csúnyácska volt, de a célnak megfelelt. Az utóbbi hónapokban addig nyaggattam Papit, hogy végül összerakta nekem Photoshopban ezt az új verziót. Elvégre ő a profi, ő dolgozik néhanapján az orthofotósoknak Photosopban. Letöltöttem egy ausztrál és egy új-zélandi digitális térképet. Elmagyaráztam Papinak, hogy hogyan szeretném, ő összerakta, eltüntette a feliratokat, szépen kitöltötte egyforma kék színnel ahol szükséges volt, hogy egységesnek tűnjön. Mikor elkészült, előszedtem minden eddigi túránkat és felvittem az útvonalakat. Mostantól ezt fogjuk bővítgetni. Vannak olyan helyek, ahol már többször is jártunk és van egy-két olyan kisebb túra, amit a méretarány miatt képtelenség felrajzolni, de ettől eltekintve szerintem elég jól szemlélteti, hogy merre is jártunk már. Éppen itt volt az ideje ennek a plasztikázásnak. Picit profibb.

Fekete kukacok: a 2007 óta bejárt útvonalaink, piros karikák: a kivégzett szigetek

7 hozzászólás

 • Lackó

  Menő.

  Nem akarlak letörni, de ha bemész a google accountodba (feltéve, hogy androidos telefonod van – de ha iphone, akkor tuti az apple is csinál ilyet) és ő is berajzolja neked az összes helyet, ahova magaddal vitted a telefonodat.
  Nyilván a legtöbb vonal az otthon és a munkahely között lesz, de nekem rajta vannak a nyaralásaim is.
  Kicsit szomorú is vagyok, hogy Nagytestvér mindent tud.
  Ráadásul ha útközben mobillal is fényképeztél, az is látszik az útvonaltérképen.

  Az viszont igaz, hogy tuti nem 2007-től van meg neki.

  A másik sztori. Egy barátom apukája (még a digitális világ előtt) egy részletes térképen rajzolta be az összes helyet, ahol járt Európában. Na aztán, amikor mi elindultunk bestoppolni Európát, kölcsönkértük és még Budapest határában elveszítettük a térképet. Szerencsére nem voltam ott, amikor a barátom – egy hónappal később – apja elé tárta az igazság részleteit. 😀

  • Kata

   Köszi a tippet, ezt nem tudtam. Vagyis azt tudtam, hogy folyton megfigyelés alatt állunk… Csak azt nem tudtam, hogy ezt én is látom. A kérdés az, hogy ez valamilyen formában kiszedhető-e a telefonból? Lehet, hogy a Nyugat-Ausztrál körutat majd így fogom szemléltetni ha működik.

   Mivel nekünk csak az utóbbi pár évben van okostelefonunk, ezért ez nem volt opció. Na meg amúgy is már régóta készültem összerakni az összes útvonalat egy térképre, mert a munkatársak folyton nyúztak, hogy egybe szeretnék látni.

   El tudom képzelni mit érezhetett a barátod apukája… 🙁

   • Lacko

    Na most megnéztem a magamét és úgy tűnik, hogy csak tavaly rögzített engem és nem az útvonalat látom ilyen szépen, hanem csak pötyökkel azokat a városokat, ahol jártam. (szerencsére tavaly sok helyen jártam, így elég jól néz ki). Az is lehet amúgy, hogy régebben én direkt letiltottam, hogy a Google rögzítse a poziciómat, de pont 2018-ban kitaláltak valamit, amire én igen-t nyomtam és már rögzítették is.

    Na a lényeg: Egyrészt ez nem a telefonodban tárolódik, hanem a G szervereken, szóval most a PC-den is megnézheted. Ha be vagy jelentkezve a gmailedbe böngészőben, akkor nyisd meg a google maps-et. Bal felső sarok 3db vízszintes vonal. Válaszd ki a your timeline menüpontot. És meg is jelenik, hogy mit tud rólad a Google. Ha semmit az is jó hír. 😉 Nekem ott látszanak a városok ahol jártam.
    Van egy kereső tool, ahol adhatsz meg pontos időpontot is és akkor csak azt mutatja, hogy abban az időpontban merre jártál.

   • Lackó

    Na még tanulnom kell nekem is ezt a dolgot. Szóval igenis tudja, hogy merre jártál csak egyben nem rakja fel.
    Most ráböktem egy tavalyi napra (van egy ilyen kék oszlopdiagram a bal felső sarokban) és tökre kirajzolta pontosan, hogy aznap merre sétáltam Madridban.

    Most nem néztem meg, de biztos ki lehet valahogy exportálni olyan formátumban, ami WGS84-ben megadja a pontokat és onnan neked már csak egy mozdulat mindent egybemásolni (nyilván csak a nyaralós napokat érdemes exportálni).

 • DZoli

  Én is csináltam térképet a magunk „házatájáról”, de én is csak a helyeket pöttyöztem be. Ez az útvonaltérkép sokkal profibb és látványosabb. Ha nem haragszotok, lopom az ötletet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük