Egyéb

Újabb „kiküldetés”

A legutóbbi 700 km-re lévő Port Lincoln-i út után ismét be lettem osztva egy hétfőtől-péntekig tartó munkára. Most a 900 km-re lévő Streaky Bay-be utaztunk. Úgy tűnt, soha nem érünk oda. Ketten mentünk a munkatársammal, felváltva vezettünk. Látnivaló nem nagyon volt útközben, csak a síkság ameddig a szem ellát. Néha jött szembe egy autó, de csak nagynéha. Ja és néha volt egy-egy kanyar az úton, kb. 20-40 kilométerenként kellett tekerni egy kicsit a kormányon, mert amúgy csak a gázt nyomtuk. Íme egy útközbeni kép:

Ezen ahelyen egy 6,5 km hosszú földutat kellett GPS-el 20 méterenként felmérni, mert a „város” kapott pénzt az államtól, hogy leaszfaltozzák. Az út maga 29 km hosszú, de most csak 6,5 km-re elegendő a pénz. Ha kapnak többet, akkor újra mehetünk vissza, hogy a maradék 22,5 km-t is megcsináljuk. Miután 20 méterenként cikk-cakkban felmértük az utat, 200 méterenként leütöttünk 30 cm hosszú vascövekeket, amiket oda-vissza le kellett szinteznünk (na ez durva volt), mert a megrendelőnek szüksége volt a 32 cölöp magasságára az aszfaltozáshoz. Ha jól értettem 7 cm vastag aszfaltréteget fog kapni ez a földút. Most elvittem magammal a fényképezőgépet, hogy csináljak „munkás” képeket is, nehogy azt gondolja valaki, hogy csak nyaralunk. Az első képen GPS-el (Trimble R8 GNSS/R6/5800 GPS) dolgozom, a második képen épp szintezünk. Reggel hétkor még olyan hideg volt, hogy kellett a sál+kesztyű. Ja és a narancssárga mellény a 2008-as év divatja lesz. 🙂

Engem nem zavar ha nagyon meleg van, nem zavar a hideg sem, mert vastagon felöltözöm, nem zavar ha fúj a szél és nem vagyok cukorból sem, úgyhogy jöhet az eső is. DE! Egy valami baromira idegesít! A LEGYEK!!! Na itt aztán voltak legyek dögivel. Ha kb. 100 légy nem támadott meg reggel 10-től délután 5-ig, akkor egy sem. Reggel 7-től 10-ig és este 5 után lehet dolgozni, de közötte képtelenség. Az odáig rendben van, ha napoznak a kalapomon, a vállamon és a hátamon. De ezeknek ez nem elég! Hova akarnak letelepedni? A fülembe, orromba, szemembe és a számba. Na nem!

A munka végeztével kaptunk egy telefont, hogy ha belefér az időnkbe akkor még egy másik munka is van ott a városban, amit jó lenne ha megcsinálnánk. Úgyhogy csütörtök délután 3-kor áttrappoltunk és egy épülő lakóparknál felmértünk két területet szintén GPS-el, 10×10 méteres rácshálóval. Tudni akarták, hogy ha esik az eső, akkor a lefolyó víz merre terül el és hova kell majd kiépíteniük a csatornát, illetve hogy kell-e egyáltalán építeni.

És most a lényeg! (ami nekem lényeg, de lehet hogy más is élvezni fogja) Aki ismer, tudja, ha valahova mentem, mindig úgy terveztem az utat, hogy ha a közelben volt valami érdekes látnivaló (otthon és Angliában várak), akkor azt mindig megnéztem/tük. Pénteken eljött a 8-9 órás hazavezetés ideje. Én már hetekkel ezelőtt olvastam arról, hogy a környéken van egy geológiai látványosság és elhatároztam, hogy egyszer majd elmegyünk arra a Papival és megnézzük. Akkor még nem tudtam, hogy ott fogunk dolgozni. Feltettem a kérdést a munkatársamnak, hogy mi lenne ha tennénk egy kis kitérőt??!!! (kb. 2 órás kitérő) Benne volt! :))) Hurrá!

Így aztán elmentünk fóka kolóniát és Murphy’s haystacks képződményeit megnézni. (azaz Murphy szénakazlait)

LENYŰGÖZŐEK VOLTAK! HIHETETLENÜL ÉRDEKESEK! A „szénakazlak” 1,5 millárd évvel ezelőtt keletekezett rózsaszín gránitból vannak. Először egy nagy tömb volt, majd függőleges irányban repedések keletkeztek rajta. A víz tovább tágította a repedéseket, amíg különálló kis tömbök/oszlopok nem lettek belőle. Ez kb. 100 000 évvel ezelőtt volt. Majd a szél feltöltötte ezeket a hézagokat dűne homokkal és közben koptatta/gömbölyítette a gránit felületét. Ez 33 600 évvel ezelőtt volt. A jelenlegi formája most ez, ami a képeken látható. Valamikor a talajszint a „kazlak” tetején volt, de az erózió dolgozik és mi most ezért láthatjuk a „szénakazlakat”. Ha várunk még 33 600 évet, akkor a talajszint a mostaninál mélyebben lesz és ezek a „kazlak” még magasabbak lesznek! De jó is lenne megvárni! 🙂

További lenyűgőző képeket itt találtok.

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük