Egyéb

Időzavarban

Történt, hogy tegnap este ránk csörgött a főbérlőnk (landlord). Kedves volt, kérdezgetett mindenfélét, hogy rendben van-e a lakás, működik-e minden, van-e valami problémánk a házzal kapcsolatban. Szerencsére Irén eláztatása óta nincs semmi komoly, esetleg csak annyi, hogy minden szomszédunk csapkodja az ajtót. De ez ausztrál szokás, mindenhol ezzel találkoztunk.

Szóval, miután mondtuk hogy minden rendben, ő rákontrázott, hogy akkor neki lenne egy kis problémája. Történetesen a lakbér fizetésével. (?)

Eddig mi úgy tudtuk, minden hónap végén fizettünk időben és határidőre, s ebben biztosak is voltunk. Ezt mondtuk is neki, mire ő azt ajánlotta, hogy nézzük át azt a kis emlékeztetőt, amit majd holnap (ma) bedob a postaládánkba.

Izgatottan vártuk a holnapot, mert nem nagyon értettük mi a gond. Egy kis naptárat találtunk a leveles szekrényünkben, amin be voltak jelölve azok a napok amikor fizetnünk kellett volna minden hónapban, illetve azok, amikor valójában fizettünk. Számunkra érdekes módon a februári beköltözésünk óta egyre nagyobb késéssel teljesítettük kötelességünket, ami mostanra már két hetes csúszást jelentett. Mi történt?

Néztem egy darabig a naptárat, majd hirtelen megvilágosodtam! Frednek igaza van. Mi vagyunk a hunyók. S hogy miért? Mert mi hiába fizettünk rendesen minden hónapban, itt Ausztráliában egy hétre vannak megállapítva a lakbérek. Persze fizetheted havonta is, de a szerződésekben heti lakbérek vannak rögzítve.

S ha ez így nem volt érthető, számoljunk egy kicsit: egy hét az 7 nap, egy hónap pedig 4 hét, az összesen 28 nap. Így aztán habár mi fizettünk mindig 1 hónapra, azaz 30-31 napra, mindig csúszásban voltunk 2-3 nappal. Ezekből a napokból jött össze mostanra a két hét.

Ez az eset újabb mosolyt csalt az arcunkra, s bevalljuk őszintén, erre nem is gondoltunk. Íme egy újabb bizonyíték, hogy ebben az országban minden másként működik mint otthon, semmi sem az, aminek látszik.

Egy a lényeg, mostantól sűrűbben kell fizetnünk a lakbért, ami nem jó. 🙁

Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük