Egyéb

A Kookaburra, avagy a „kacagójancsi”

Ismerjétek meg Ti is ezt a kedves és szeretnivaló jószágot, mely a világ legnagyobb testű jégmadara. S bár ördögi kacagásától hangos az egész keleti és déli partvidék, mégis Ausztrália egyik legrokonszenvesebb madara. Ez pedig nem más, mint a: Kookaburra (kacagójancsi)

Viszonylag nagy testű madár, a testtömege 350 gramm, a testhossza akár 45 centiméter is lehet. A tojó 2-4 tojást rak, a fiókák 24-26 nap múlva kelnek ki. A kontinens déli és keleti részén él, Tasmániába és Új-Zélandra betelepítették. A sűrű vagy közepesen sűrű erdőket kedveli, elsősorban víz közelében él. Rovarokat és más gerincteleneket fogyaszt, de elkap rágcsálókat és kisebb madarakat is. Emellett hüllőket, sőt kígyókat is zsákmányol, ami miatt az első ausztrál bevándorlók nagyon megszerették ezt a madarat. A többi jégmadárhoz hasonlóan erős nyaka és csőre segítségével öli meg áldozatát.

A jégmadarak egész évben védik területüket. Általában 3 vagy valamivel több egyed él együtt, a csoport egy párból és segítőikből áll. Ezek a segítők többnyire hímek, kiveszik részüket a költési feladatokból és a territórium védelméből egyaránt. Alapvetően békés madarak, a dominancia harcokat rendszerint inkább szimbolikus küzdelmek kísérik. Ennek egyik formája egy különleges birkózás, amely során megragadják egymás csőrét, majd megpróbálják azt forgatni és csavarni, így mutatva erejüket. A vesztes előbb-utóbb leesik az ágról, és arrébb röpül. Mindig a szaporodó pár a legmagasabb rangú, és a rangsor már korán, a fiatalok között kialakul.

A „kacagójancsi” nevet jellegzetes, emberi nevetésre hasonlító hangjáról kapta, amelyet általában kora reggel és kora este hallatnak. Emellett sok más hasonlóan egyedi és különleges hanggal is megörvendeztetik az erdő lakóit.

Többnyire 10 méter magasra rakja a fészkét a fák odvába. 2-4 fehér tojását 24-26 napig költi. A kikelő fiókák majdnem akkorák, mint a szüleik, csak nincs tolluk és még vakok. A fiatalok egy éves korukban válnak ivaréretté, de legalább még egy évig a szüleikkel maradnak, mint segítők.

S akkor most jöjjön a lényeg! Hallgassuk meg, miért is kapta a kacagó nevet a Kookaburra. Hangfalakat bekapcsolni, hangerőt feltornászni, s legyetek türelemmel, mert egyszer csak felhangzik egy, majd egyre több nevetés, mely igazi őserdei hangulatot varázsol a szobátokba. Csukd be a szemed, s gondolatban Te is itt lehetsz. Felkészültél? Szomszédok, kutyád, macskád biztonságban? Akkor kattints ide!

Na milyen volt? 🙂

Üdv: Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük