Egyéb

Fogorvos

Na, tegnap este megvolt az első orvoslátogatásunk. Kb. 2 hónapja a Papinak rakoncátlankodni kezdett az egyik tömött foga.

Mielőtt kijöttünk ide, otthon rendbetetettük fogainkat, hallva az itteni horror fogászati árakat. Ráadásul nekünk az első két évben nem jár a MediCare (otthoni TB féleség). Magánbiztosítást kellett (ajánlott) kötnünk, ami elég drága, de erről írtunk korábban. Szóval már olyan sok pénzt befizettünk a magánbiztosításos számlánkra, hogy épp a minap viccelődtem a Papival, hogy be kellene feküdni két hétre valamelyik kórházba, hogy használjuk a pénzünket… Erre tessék, mehetünk a fogorvoshoz.

Első lépés: fogorvos választás

Aki ismer tudja, hogy rettegek az orvosoktól. Amint fehér köpenyt látok, azonnal mélyaltatást és a gyógyulásig tartó mesterséges kómát kérek. (de most szerencsére nem én voltam az áldozat) Otthon hosszantartó kutatási munka előzte meg a fogorvoskeresést. Meg is találtuk a kedves, ügyes és hozzáértő fogdokinéninket. A hibát ott követtük el, hogy nem írtuk be a vízumkérelmi „pályázatunkba”, mint családtagot. Így nem tudott velünk jönni. 🙁

Őszintén szólva kicsit nehéz feladatnak tűnt dokit találni, mert nyelvi korlátaink vannak és nem ismerünk senkit.

Az interneten sikerült egy Adelaide-i fogorvos-adatbázist találni, amit végül nem vettünk igénybe, de természetesen mint lehetőség, hogy megfelelő orvost találjunk, megmaradt talonban.

A másik felfedezés kb. 4 hónapja történt, mikor Adelaide-től 40 km-re dolgoztam. Egy fogorvosi rendelőt mértünk fel és ahogy olvasgattam a táblát, megakadt a szemem egy magyar néven. Igen, egy magyar fogorvos rendelőjét mértük. Sajnos reggel 7-kor kezdtük és 9-re végeztünk is, a rendelő meg 9 után nyitott, így nem tudtam bemenni. Ezzel kapcsolatban úgy voltunk, nem lenne jó ötlet olyan messzire eljárogatni, hiába segítene az, hogy magyarul tudnánk a problémát megtárgyalni.

Végül egy harmadik megoldást választottunk. Itt ahol lakunk, az utcában 400 m-re van egy fogorvosi rendelő. Nézzük meg, ez még nem kötelez semmire. Így is tettünk. Amúgy Irén, a lengyel szomszédunk, akit olyan sikeresen eláztattunk néhány hónapja, nos, ő is ide jár.

Második lépés: a szimpátia

Időpontot kértünk. Orvost nem választottunk, mert egyiket sem ismertük. Egy kikötés volt, esti vagy hétvégi időpontra volt szükségünk.

Tegnap beléptünk. A rendelő nagyon rendben volt. A recepciós csaj, aki szintén lengyel és egyben a fogorvos aszisztense is (ez később derült ki) végtelenül kedves és segítőkész volt. Kicsit megnyugodtam, pedig nem is nekem kellett beülnöm a „székbe”! Aztán egy kis várakozás után kijött egy beteg a családtagjaival és egy számomra túl fiatal, hosszúhajú ürge, normális utcai ruhában. Matatott a fogkrémek között, adott egyet a betegének, majd eltűnt. Viccelődtem a Papival, hogy ez a dokija. Á, ez nem lehet, mondta, biztos ez az aszisztens, vagy a tedd-ide tedd-oda fiú.

Beléptünk a szentélybe és ki jött felénk mosolyogva a kezét nyújtva? :))) Tudom, nem szép dolog elsőre megítélni valakit, de nekem nem volt szimpatikus. Ha én vagyok a beteg, akkor szépen elköszöntem volna, hogy itt valami tévedés van és fénysebességgel eltolom a biciklit. Csúnya dolog, tudom, mert attól még, hogy nekem nem szimpi, lehet hogy nagyon jó orvos. Na, mindegy. Papi bevállalta!

Ennél a fogorvosnál úgy van kialakítva a rendelő, hogy a kínzószékkel szemben egy ülőgarnitúra van elhelyezve. Azaz az egész család élvezheti a háromdimenziós élő műsort, ahogy apukát kínozzák. Tettem ezt én is, mert bementem Papival. A fogorvosi szék felett a mennyezetre egy csomó szebbnél-szebb tájkép van felragasztva, hogy agyilag átted magad inkább oda. A magnóból zene szól s a nekem nemszimpatikusdoki nagy szakértelemmel rájött a baj okára. (nem volt egyszerű)

Végül az anyagiak: konzultáció+szájtátás+röntgen+hidegpróba+ajándékfogkrém = 85 dollár, amiből a magánbiztosításunk 35%-ot megtérített.

Jövő hétre kaptuk a baj orvoslását megcélzó újabb időpontot az időközben szimpatikussá vált dokibácsitól, aki felvázolta, hogy nem lesz egyszerű megcsinálni a töméscserét. Köszi, megnyugodtunk, semmi baj! Kiváncsi leszek, hogy mennyi lesz majd ezanemegyszerűtömés…

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük