Egyéb

Szörnytár

Sokat vagyunk a vízparton. A lakástól mindössze 10 perces könnyű séta, s már meg is érkeztünk. Szeretjük a napszak minden szakában, legyen az párás reggel, tikkasztó déli forróság vagy éppen narancs színben izzó, sokakat a partra csábító naplemente:

Jártunkban-keltünkben mindenféle érdekes, s néha számunkra ismeretlen állatba, növénybe és sok, meghatározatlan „valamibe” botlunk. Természetesen ha az a valami olyan, hogy bátran hazavihetjük, akkor tovább gazdagítja házi gyűjteményünket. Ha meg nem, akkor megőrizzük az utókornak egy-egy fénykép erejével. Mostanra már összegyűlt egy publikálásra érdemes mennyiség ezekből a „szörnyekből”, melyeket ezúton osztunk meg veletek is. Képek itt.

Az összes közül ez a cápatojás a legérdekesebb:

Ez a tojás a „Port Jackson Cápa” tojása, mely elsősorban, vagy csak Ausztrália déli vizeiben található.

Az anyacápa sziklák hasadékaiba helyezi el ezeket a jellegzetesen spirális alakú tojásokat. A tojást alakja miatt nem tudja elsodorni az áramló víz, mert a spirál belekapaszkodik a szikla szélébe. Úgy viselkedik, mintha egy csavart hajtanánk bele a fába. Megszorul benne és segít megtartani a tojást egészen addig, amíg az embrió kifejlődik ebben a burokban.

A kiscápa egy évig lakik a tojásban, majd miután teljesen kifejlődött, ügyesen kievickél biztonságos búvóhelyéről. A tojás színe és alakja segít abban, hogy megfelelő álcázást biztosítson a ragadozók ellen.

Amit a kezemben tartok, az egy frissen partra vetett példány, cápa nélkül. 🙂 Az állaga kemény, de egyben rugalmas is. Ha már a parton van és kiszárítja a nap meg a szél, elveszti ezt a szép, spirális alakját és összetöpörödik, összeszárad. Ezekből a kiszáradt tojásokból sokat lehet találni, de ilyen „frisset”, mint ez, nagyon ritkán. Mondhatni szerencsém volt.

Papi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük