Egyéb

Halászlé bográcsban és túrós csusza pirított szalonnával

Pár hónappal ezelőtt – van az már fél év is – Móniéknál isteni bográcsban főtt gulyáslevest ettünk. Májusban, mikor hazalátogattunk Magyarországra a „visszahozandó” listán fel volt vésve a bogrács is.

Több helyen is szétnéztünk és kétféle bográcsot találtunk: zománcozottat és rozsdamentes acélt. Mindent összepakolva az utolsó súlyozáskor 3,5 kg szabad helyünk maradt. Ez ám a dőzs! Ebbe belefér egy bogrács. Irány a Tesco, ahol már kinéztük a megfelelő méretűt csak még azt nem döntöttük el, hogy zománcozott legyen vagy rozsdamentes. Papi felkapta a rozsdamentest, átsétáltunk a zöldséges részlegre és ott lemérlegelte.

Az emberek kicsit furcsán néztek ránk és egy bácsika döbbenten meg is kérdezte: kilóra adják a bográcsot …??? Jót röhögött mindenki körülöttünk, mi meg nem győztünk magyarázkodni. A lényeg, hogy gyenge 2 kilójával a bogrács és fedője elrepültek velünk Adelaide-be.

A „kemény ausztrál tél” beálltával fényes bográcsunk a kupiszoba lakója lett, mígnem múlt héten Zsuzsiék megjegyezték, hogy most már főzni kellene benne valamit.

Vasárnapra összecsődítettük a társaságot (8 felnőtt, 2 gyerek) és halászlé partit rendeztünk. Két szépséghibája volt a dolognak. Az egyik, amiről már régen tudtunk, hogy nálunk nem lehet tüzet rakni, mert nincs olyan nagy kertünk, mint Móniéknak. Ezért Zsuzsiék hozták a nagy, gázos égőfejüket, Móniék meg az állványt, mert még ezt se sikerült beszerezni. Nem nagyon ismerik itt ezt. Úgy néz ki, hogy majd Papinak kell egyet hegeszteni. A másik szépséghibáról kicsit lentebb olvashatsz. 🙂

Kivételesen nem pontyból főztük, hanem tengeri halakból. Feri megvette a belevaló halakat: Atlantic Salmon (alaplébe), Salmon (ez a finom rózsaszín husú lazac) és Barramundi. Mivel a tengeri halas halászlé az ő specialitása ezért ő koordinálta az egészet. Az én feladatom volt a túrós csuszához való dolgok beszerzése: túró, tejföl, bacon szalonna. Zsuzsi rendes szalonnát is hozott, így bacon és szalonna is lett pirítva.

Feri filézi a halakat

alaplébe való

a már kifilézett halak (balra: lazac, jobbra: barramundi)

Délelőtt 11-kor kezdtünk neki és bár a hal hamar megfő, nem kalkuláltuk bele az alaplét és a paszírozást, hogy 99%-ban szálkamentes legyen, így délután 3-ra el is készült. A szél is hátráltatta a főzést, de a fiúk hamar kiküszöbölték ezt a kis problémát és a garázsból előkerült egy nagy kartondoboz, ami a kondér köré került, hogy felfogja a szelet. Négy órára mindenki belapátolta a halászlevet.

rotyog az alaplé

egy kis kostolás

paszírozás

mindenki besegített a paszírozásba

Aki ismer tudja, hogy a paradicsom- és gyümölcslevesen kívül minden levest tejföllel eszek, így úgy gondoltam, hogy 10 emberre 5 doboz tejföl és 5 doboz túró elég lesz. Meg is vettem őket előző nap.

Szóval, miután mindenki végzett a halászlével feltettem a tésztavizet, hogy kifőzzem a túrós csuszának valót és közben kibontottam a tejfölöket is. Az első doboz túrót kibontva azonban megállt bennem az ütő!

Megforgattam benne a kiskanalat és furcsán „sima” állaga volt. Elolvastam a doboz feliratát: tejföl! Mi van? Ja, hogy van 10 doboz tejfölünk túrónk meg egy se?!Hogy lesz ebből túrós csusza? Leizzadtam.

Ránéztem az órára: 4 óra. A rozsdás fogaskerekek nyikorogva megmozdultak a fejemben: vasárnap van és a boltok 5-ig vannak nyitva, még belefér egy túróvásárlás. Zsuzsival gyorsan kiugrottunk a közeli COLES-ba és vettem 3 doboz túrót.

Nem mentegetődzöm, de így még nem nyúltam/tunk mellé. Azt meg kell hagyni, hogy itt nem egyszerű túrót venni és amikor megpillantottam a polcon a „Dairy Farmers” kék logós dobozát lekaptam, mert tudtam, hogy ilyen túrót szoktunk venni. El sem olvastam a cimkéjét. Hiba volt. Amúgy fogalmam sem volt, hogy tejfölük is van, mert mi mindig a „Pura” tejfölt vesszük (ez itt a reklám helye…) és ezt már autómatikusan emeljük le a polcról.

Minden jó, ha a vége jó. A halászlé nagyon jól sikerült, végül túrós csusza is lett és a nap végeztével mindenki egy doboz tejföllel térhetett haza. Mert az igaz, hogy nálunk tejföl még nem romlott meg, de 10 dobozzal nem tudtam volna mit kezdeni.

Jó étvágyat!

Kata

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük