Egyéb

Séta Marino-tól Hallett Cove-ig

Ezt a kirándulást még szeptemberben csináltuk, de nem volt időm megírni. Igaz, darabjaiban jártunk már ezeken a helyeken, viszont egészében csak most sikerült teljesíteni. Ez a terület 22 km-re van Adelaide-től délre. Szép napos hétvégén kellemes séta kerekedhet ki belőle és igencsak bővelkedik látnivalókban.

Négyen indultunk neki: Melinda és Szilvi, akik pár hónap erejéig vannak itt és a doktorijukat csinálják egy-egy adelaidei egyetemen, illetve Papi és én. Mi Marino-tól kezdtük a sétát le Hallett Cove-ig.

Nagyon igényes tengerparti sétaút van kiépítve fából és mivel a partszakasz meredek, sziklás, így rengeteg lépcsőt építettek bele. Oda-vissza kb 8-9 km az ösvény. Estére kellőképpen elfáradtunk, főleg a lépcsőzések miatt.

Útközben fókákat és delfineket is láttunk

A Hallett Cove természetvédelmi terület érdekességei a cukorsüveg hegy és a felszínen megtalálható Perm kori jégkorszak nyoma. Most nem fogok geológiai kiselőadást tartani – biztos már mindenki unja – , de rengeteg jégkorszaki „maradvány” van itt. A rend kedvéért azért néhányat megemlítenék. 🙂

Amikor a gleccser lassan csúszik lefele, útja során különböző nagyságú köveket cipel magával kilómétereken keresztül. Ahogy ezek a kövek – melyek akár szekrény, vagy autó nagyságúak is lehetnek – csúsznak a gleccserrel együtt, aközben mély barázdákat vájnak a talajkőzetbe:

Aztán mikor a gleccser már a végét járja, azaz olvadni kezd, akkor ezeket a köveket elhagyja, amiket ledobott (drop stone) köveknek hívnak. Ilyenkor van az, hogy a környéken előforduló egyetlen egy kőzethez sem hasonlítanak. Teljesen más az anyaguk. Megy az agyalás, hogy honnan is kerültek ide. Aztán valaki rájön, hogy ezek a gleccser által nagyon messziről több ezer év alatt ideszállított kavicsok, mint ez is itt:

Szóval ez a park bővelkedik ilyen kavicsokkal és karc-nyomokkal, illetve más egyéb megkövesedett agyag folyásokkal, kibukkanó rétegszelvényekkel és a mérhetetlen erózió látványával (amfiteátrum és cukorsüveg-hegy).

1875-ben Ralph Tate fedezte fel a jégkorszak nyomait itt, amin 1895-ig vitatkoztak a tudósok. Végül kiegyeztek egy 280 millió éves jégkorszak dátumban. Majd 1957-ben Alerman professzor levelet írt az Örökségvédelmi hivatalnak, hogy nyilvánítsák a területet természetvédelmi parkká. A levelet követően 19 év telt el és semmi nem történt. Végül 1976-ban a természetvédők kiharcolták, hogy ezt az értékes geológiai területet védelem alá helyezzék.

Kata

U.I.: Sikerült időt szakítani és feltöltöttem a fényképoldalunkra a következő 4 új albumot: Bálnales, Coorong Nemzeti Park, Hallett Cove Természetvédelmi Terület és Méziék beköltöztek. 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük